IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Асен Василев: Влизането на България в Шенген ще доведе до икономически ръст от 3%

Пред американски компании финансовият министър описва страната като „привлекателно и предвидимо място за инвестиции

15:47 | 02.11.23 г. 3
Снимка: Министерство на финансите
Снимка: Министерство на финансите

Влизането на България в Шенген автоматично би довело до икономически ръст от 3%, тъй като ще премахне съществуващите в момента пречки пред развитието на търговията заради логистични затруднения на границата. Това каза министърът на финансите Асен Василев по време на среща с представители на американски компании, в която участие взе и посланикът на САЩ в България Кенет Мертен.

„Българското правителство си е поставило като основни цели приемането на страната ни в шенгенското пространство и влизането в еврозоната и Организацията на икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР)“, каза Василев. Според него пълноправното ни членство в еврозоната и ОИСР ще допринесe за икономическото развитие и благосъстояние на страната. Василев отбеляза, че българските институции правят всичко възможно това да се случи, и очаква тези процеси да доведат до икономически ръст и видимост на държавата ни, както и до пълно включване на България в европейската институционална рамка.

Резултатите от това биха могли да бъдат съизмерими с ръста на брутния вътрешен продукт (БВП) от 6-8% на година и увеличението на преките чуждестранни инвестиции, което се случи в периода 2004-2007 г. след приемането ни в НАТО и ЕС, посочи финансовият министър.

По време на срещата той коментира и участието на България в изграждането на инфраструктурния коридор Север - Юг, който ще свързва Средиземноморието със Северна Европа, Молдова и Украйна от Гърция през България и Румъния. В него ще бъдат инвестирани над 6 млрд. евро.

Пред американските компании министърът на финансите описа страната като „привлекателно и предвидимо място за инвестиции, което предлага много предимства, но евтината работа ръка не е сред тях“.

Василев изтъкна, че България поддържа нисък държавен дълг от 22% от БВП – вторият най-нисък в ЕС и дефицит в рамките на 3%. По думите му 10-процентният плосък данък и стабилната данъчна перспектива правят страната конкурентна за инвестиции. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:48 | 02.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 6 rate down comment 4
nkavrakov1982
преди 5 месеца
Тези лъжци трябва да бъдат изгонени с камъни от парламента .Със камъни подчертавам го !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 8 rate down comment 3
scott
преди 5 месеца
АСАНЕ, КАКА,АВСТРИЯ ТИ СЛАГА ВЕТО, ХОЛАНДИЯ ТИ СЛАГА ВЕТО, ШНЕЦИЯ ТИ ГОТВИ ТАКОВА.........Имаш 3 бариери, ти ми говориш за овчарски скок и приземяване на меко с 3 % ръст.НЕМА ШЕНГЕН И ЕВРОЗОНА, НАБИЙ СИ ГО У ГЛАВАТА И ПРЕСТАНИ С ТОВА ГОВОРЕНЕ!!!!!ЧЕ СИ СМЕШЕН И ЖАЛЪК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 16 rate down comment 10
Gna
преди 5 месеца
Асене, има ли нещо, което да си изпълнил откакто се появи? 5 моста над Дунав, модерни пътища, 10 млрд. в бюджета повече от борбата със сивата икономика и куп още глупости.... Какви 3 % повече виждаш при положение, че Европа потъва като Титаник. Освен да ти вдигнат вноската към ЕС и разходите за отбрана друго няма да видиш.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още