IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приемането ни в Шенген ще допринесе за отслабването на мигрантския натиск в Европа

Тази позиция защити премиерът Николай Денков на срещата с австрийския канцлер Карл Нехамер

21:31 | 24.10.23 г. 1
Приемането ни в Шенген ще допринесе за отслабването на мигрантския натиск в Европа

Ако България и Румъния са в Шенген, много по-ефективно ще могат да подпомогнат процесите за овладяване на мигрантския натиск в Европа – тази теза сподели министър-председателят акад. Николай Денков по време на срещата му с федералния канцлер Карл Нехамер във  съобщават от правителствената информационна служба.

Министър-председателят акад. Николай Денков се срещна с федералния канцлер Карл Нехамер в австрийската столица, като разговаря както с парламентаристи, така и с Обединението на австрийските индустриалци.

Ще бъдем по-полезни на Европейския съюз (ЕС) вътре, отколкото извън Шенген, заяви на всички свои срещи акад. Денков. Ако границите между България и Гърция и България и Румъния отпаднат, страната ни ще може да освободи човешки и материален ресурс, за да пази по-добре външните граници на ЕС – най-вече между България и Турция и между България и Сърбия. Освен това товарите няма да чакат с дни по вътрешните граници на ЕС, което ще намали разходите за транспорт на стоки от Турция, България и Румъния към Централна и Източна Европа, а и към Западна Европа. „Това означава по-ниски цени на храните и по-ниска инфлация. Това означава по-добра политическа стабилност във всички държави в Източна и Централна Европа. От това само ще спечелим. Докато, ако останем извън Шенген, всички губим“, категоричен беше премиерът.

Според него е необходимо време, за да се осмислят тези аргументи, за да стигнат и до  австрийското общество. Акад. Денков смята, че през декември  на редовното заседание на Европейския съвет всички ще са подготвени „да вземат решенията, които са най-полезни за народа на Австрия, за народа на България и за Европейския съюз като цяло, защото това е нашата обща цел“.

България и Австрия нямат различия по основните действия, които трябва да предприеме ЕС за овладяване на миграционния натиск. Трябва да се заздравят външните граници, да се подкрепят договорите с трети страни, от които идват мигрантите, за да могат да бъдат връщани хората без право на престой в Европа, както и да се подобри системата за легална миграция. Тези теми вече са сред приоритетите на ЕС.

Канцлерът Нехамер отрази приноса на България и Румъния в опазването на външните граници на ЕС: „Европейският съюз знае много добре, че България и Румъния допринасят за сигурността в Шенген“. Той също заяви, че е против разширяването на Шенген в момента, като беше категоричен, че това няма нищо общо с България и Румъния.

„Това е въпрос на сигурност, защото в Шенгенското пространство сме изправени пред големи предизвикателства. Вътрешните министри твърдят, че действително Шенгенската система не функционира. 11 страни членки на ЕС упражняват контрол на вътрешните граници“, каза Карл Нехамер.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:33 | 24.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 4 rate down comment 2
cyclop
преди 6 месеца
"Мигрантския натиск в Европа" си е все същия, за да отслабне там - трябва да се засили тук.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още