IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Отлага ли конфликтът в Близкия изток влизането на България в Шенген

Защо Израел забавя настъплението си срещу "Хамас", коментират международните анализатори Милен Керемедчиев и Любомир Кючуков

12:29 | 16.10.23 г.
Автор - снимка
Редактор

България няма да влезе в Шенген като пълноправна страна членка до края на годината. Трябва спешно да се върнем към другото предложение – за поетапно влизане в Шенген, да оставим сухопътните граници за следващ етап. Пълноправното членство в Шенген в момента не е възможно. Това мнение изрази в БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи и на икономиката.

Той се позова на ръста на мигрантските потоци към Европа тази година и го определи като безпрецедентен и преди военния конфликт в Газа. По думите му трябва да сме готови за увеличаване на бежанския поток на фона на надигащия се конфликт в Близкия изток.

"Не споделям ентусиазма на министъра на отбраната да задели 50 военнослужещи за допълнителна охрана на нашата граница. Натискът ще бъде много по-силен. Ако досега е имало около 1500 опита на ден, те могат да станат в пъти повече в момента, в който тези бежанци тръгнат към Европа. А те ще тръгнат, рано или късно", предупреди Керемедчиев.

Според него тепърва ще виждаме много дрязги в опазването на европейските и най-вече на шенгенските граници. „Разширяването на Шенген отново ще се отложи“, изрази мнение международният анализатор и като аргумент посочи европейските избори догодина, в които се очаква крайнодесните и националистически партии да бъдат по-силни.

В ефира на Bulgaria ON AIR Милен Керемедчиев коментира и намерението на израелската армия да започне мащабно сухопътно нахлуване в Ивицата Газа, но реална атака по земя засега няма. „Израелската армия правилно забави своята операция, не бърза да започне тази сухопътна офанзива. Дава се повече време на палестинците, които всъщност са в капан. "Хамас" от 2006 г. са толкова дълбоко пропити в палестинското общество в Ивицата Газа, могат да оказват натиск върху палестинското население и да ги използват за жив щит. Много е вероятно "Хамас" да принуди голяма част от тях да останат“, очаква анализаторът.

Той е убеден, че лошото време не възпира израелската армия да започне своето настъпление. „Вижда се, че те задържат още от самото начало, след като толкова бързо резервираха своите запасняци. Нарочно се задържа, защото бежанските потоци от север на юг продължават да бъдат бавни, "Хамас" ще оказва натиск, коментира международният анализатор и отчете, че 40% от населението на Газа е под 15-годишна възраст. – Огромен брой деца и жени ще бъдат оставени в капан между настъпващата израелска армия и затворената граница с Египет“.

Керемедчиев смята, че Египет не бърза да отвори границата си, защото бежанска вълна от 1 млн. палестинци означава много тежък натиск, както и заплаха през бежанските потоци да се инфилтрират и бойци на "Хамас". „Египет е поставен пред тежък проблем – да подкрепи палестинците, но и да защити националната си сигурност“, заяви той.

Събеседникът му - международният анализатор и бивш заместник-външен министър Любомир Кючуков, определи конфликта в Близкия изток като "една от най-лошите войни в момента". "Това е война на унищожение. Тя започна като такава с терористичната акция и продължава. Целите, които Израел си постави, са да унищожи "Хамас". Това, в територия, доминирана от "Хамас", е трудно и се превръща в огромно количество цивилни жертви", посочи той.

Според него принудителното изселване не е решение. Любомир Кючуков напомни, че подобен случай вече сме виждали - в Нагорни Карабах. "Ако действително има сухопътно настъпление, то е радикализация. Лошото време има собствено име и то се нарича Блинкен. Това е човекът, който със совалката, която прави в Близкия изток, задържа сухопътното настъпление", смята Кючуков.

Керемедчиев е на същото мнение, че "Хамас" задържа населението. По думите му е възможна радикализация, но на палестинското общество, което не подкрепя "Хамас".

"Има голяма еуфория в арабския и мюсюлманския свят след нападението на "Хамас". Масовата еуфория се въздържа от техните лидери, защото погледите са насочени към сухопътната операция. Може да доведе до спонтанно искане за подпомагане на палестинската кауза", прогнозира международният анализатор.

Кючуков обясни, че ако има сухопътно настъпление, това означава преминаване на втори праг, който ще доведе до хуманитарна трагедия и ескалация на напрежението. "Засега палестинското ръководство се разграничи от "Хамас". Ако има масови цивилни жертви, ще бъде невъзможно за продължаване", добави той.

Керемедчиев смята, че самоделните ракети, сглобени в "Хамас", са примитивни. „25% от тези изтеглени ракети падат в територията на Ивицата Газа. Несъвършени са. Има масовост на изстрелването на ракетите, но повече имат ефект на внасяне на страх в населението, отколкото реални поражения. Вкарване на тежка бронетанкова техника между сградите означава вдигане на жертвите", категоричен е той.

Кючуков е убеден, че САЩ неслучайно са изпратили двата самолетоносача. "Да, САЩ задържат Иран, опитват се да намерят друго решение, извън сухопътното настъпление", уточни той.

Международният анализатор преценява, че опасността за страната ни е в радикализация на конфликта, намеса на още страни и бежански поток. „Иначе решението на конфликта е две държави“, заяви Кючуков.

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:29 | 16.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още