IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо социалните мрежи са под по-голям натиск в Европа след изострянето на конфликта в Израел?

Регулациите на дезинформацията в САЩ не са така строги като тези в Европейския съюз

17:07 | 14.10.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Защо социалните мрежи са под по-голям натиск в Европа след изострянето на конфликта в Израел?

Дни след избухването на войната между Израел и „Хамас“ миналия уикенд социални мрежи като Meta, TikTok и X (преди известна като Twitter) получиха строго предупреждение от висш европейски регулатор да останат бдителни за дезинформацията и публикации с насилие, свързани с конфликта, пише CNBC.

Съобщенията от еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон включват предупреждение за това как неспазването на правилата в Закона за цифровите услуги, свързани с незаконните онлайн публикации, може да повлияе на техния бизнес.

„Напомням Ви, че след започването на потенциално разследване и установяването на несъответствие могат да бъдат наложени санкции“, пише Бретон до собственика на X Илон Мъск.

Предупреждението отива отвъд това, което вероятно би било възможно в САЩ, където Първата поправка защитава много видове проблемна реч и забранява на правителството да действа срещу нея. Всъщност усилията на правителството на САЩ да накара платформите да се борят с дезинформацията относно изборите и Covid-19 са предмет на текуща съдебна битка, заведена от републиканските щатски прокурори.

В този случай прокурорите твърдят, че администрацията на Байдън е действала прекалено принудително в предложенията си към социалните мрежи да премахнат подобни публикации. През септември апелативният съд постанови, че Белият дом и Федералното бюро за разследвания вероятно са нарушили Първата поправка, като са наложили модериране на съдържание. Сега администрацията на Байдън чака Върховния съд да прецени дали ограниченията върху контакта ѝ с онлайн платформи, наложени на по-ниската инстанция, трябва да бъдат продължени.

Въз основа на този случай директорът по гражданските свободи в Electronic Frontier Foundation Дейвид Грийн посочва: „Не смятам, че американското правителство би могло да изпрати подобно писмо съгласно конституцията“, имайки предвид стореното от Бретон.

САЩ нямат правна дефиниция за реч на омразата или дезинформация, тъй като те не са наказуеми според конституцията, коментира Кевин Голдбърг, който е специалист по Първата поправка към Freedom Forum.

„Това, което имаме, са много малки изключения от Първата поправка за неща, които могат да включват онова, което хората определят като реч на омразата или дезинформация“, посочва Голдбърг. Например някои изявления, които могат да се счетат за реч на омразата, могат да попаднат в изключение на Първата поправка за „подбуждане към непосредствено насилие“, допълва той. А някои форми на дезинформация могат да бъдат наказани, когато нарушават законите за измама или клевета.

Но Първата поправка прави така, че някои от разпоредбите на Закона за цифровите услуги вероятно няма да имат почва в САЩ.

Последна актуализация: 17:07 | 14.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини и анализи виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 6 месеца
Еврофашагите се активизираха в защита на езраелофашагите. Последните могат продължат с клането без никой да им пречи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 4 rate down comment 3
ratten
преди 6 месеца
защо не бяха и не са под натиск за фейк новините от сво на русия в украИна
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още