IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Meta предприема стъпки за спиране на дезинформацията на "Хамас" в платформите ѝ

От нападението над Израел на 7 октомври в социалните мрежи се разпространяват подправени изображения и невярна информация

14:52 | 13.10.23 г.
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg
Снимка: David Paul Morris/Bloomberg

Meta Platforms обяви, че предприема стъпки, включително премахване на възхвалата и съществената подкрепа за "Хамас" в своите платформи, след като Европейският съюз (ЕС) смъмри социалните мрежи, че не правят достатъчно, за да се борят с дезинформацията, предава Ройтерс.

Откакто палестинската въоръжена групировка "Хамас" нападна Израел на 7 октомври, подвеждащи твърдения и подправени изображения се разпространяват във Facebook и други социални мрежи.

През трите дни след атаката Meta каза, че е премахнала или маркирала като смущаващи повече от 795 хил. публикации на иврит или арабски език.

Освен това Meta временно разширява своята политика за подбуждане към насилие и премахва съдържание, което ясно идентифицира заложниците, взети от "Хамас", дори ако това се прави, с цел осъждане или повишаване осведомеността за тяхното положение.

Съдържание със замъглени изображения на жертви все още е разрешено, но компанията ще даде приоритет на безопасността и поверителността на отвлечените, ако не е сигурна или не може да направи ясна оценка, се казва в съобщението.

След нападението "Хамас" взе десетки израелски и чуждестранни заложници в палестинския анклав Газа.

Meta каза, че е наясно със заплахите на "Хамас" да излъчи кадри на заложниците и бързо ще премахва всяко подобно съдържание, включително ще предотврати повторното споделяне на копия на видеата.

Въпреки че "Хамас" е забранена от платформите, Meta позволява социални и политически елементи - като новини, въпроси, свързани с правата на човека, или академични, неутрални и критични дискусии.

От своя страна, Европейската комисия оказва натиск върху социалните мрежи да премахнат незаконното и вредно съдържание, за да се съобразят със Закона за цифровите услуги, чието нарушаване може да доведе до големи глоби.

Решението на Meta контрастрира на това, което X (преди известна като Twitter) направи. Тя поиска от Европейската комисия да предостави повече информация за нарушенията, които открива в платформата ѝ. ЕК започна разследване срещу X.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:50 | 13.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още