IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Европа даде 24 ч. на Meta да отговори за дезинформация за войната в Израел и изборите в Словакия

ЕС наблюдава нарастване на незаконното съдържание и дезинформация на някои платформи след нападението на "Хамас" срещу Израел

22:44 | 11.10.23 г.
Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон сподели писмо до главния изпълнителен директор на Meta Марк Зукърбърг, в което призовава милиардера да бъде „бдителен“ за премахване на дезинформация на платформите на компанията му по време на конфликта между Израел и „Хамас“ и преди предстоящи избори, пише CNBC.

Бретон заяви, че ЕС наблюдава нарастване на незаконното съдържание и дезинформацията на „някои платформи“ след нападението на „Хамас“ срещу Израел. Meta е собственик на социални мрежи като Instagram и Facebook, както и на Threads, която е конкурент на X (бившата Twitter).

Съгласно задействаната неотдавна директива на ЕС за дигиталните услуги Meta е отговорна за наблюдаването и премахването на незаконно съдържание като терористично съдържание или незаконна реч на омразата. Компанията също така трябва да обявява подробно протоколите си за това как го прави. Неспазването на европейските регулации около незаконното съдържание може да доведе до глоби на стойност 6% от годишните приходи на компанията.

„Настоятелно ви приканвам да се уверите, че системите ви са ефективни“, се казва в писмото на Бретон, в което той иска от Зукърбърг да реагира в рамките на следващите 24 часа.

„След терористичните атаки на „Хамас“ срещу Израел в събота бързо създадохме център за специални операции с експерти, включително такива, които владеят перфектно иврит и арабски език, за да наблюдават отблизо и да реагират на тази бързо развиваща се ситуация“, каза говорител на Meta пред CNBC. „Нашите екипи работят своевременно, за да поддържат платформите ни безопасни, да предприемат действия относно съдържание, което нарушава политиките ни или местните закони, и да се координират с проверяващи фактите трети страни в региона, за да ограничат разпространяването на дезинформация. Ще продължим тази работа с развитието на конфликта“, допълни той.

Бретон сподели сходно писмо, адресирано до собственика на X Илон Мъск във вторник, което включваше строго предупреждение към него. Бретон написа, че канцеларията му има „индикации“, че групи разпространяват дезинформация и „насилствено и терористично“ съдържание за конфликта между Израел и „Хамас“ на платформата.

Писмото до Мъск беше изпратено, след като редица изследователи, информационни организации и други групи документираха ръст на подвеждащо, фалшиво или съмнително съдържание на X, което е допринесло за объркване относно събитията.

Наред с дезинформацията относно конфликта в Израел Бретон пише, че ЕС е получил съобщения за манипулирано съдържание и дълбоки фалшификации на платформите на Meta преди неотдавнашните избори в Словакия. Той допълни, че на тази дезинформация за изборите се гледа „изключително сериозно“ съгласно директивата за дигиталните услуги.

Бретон поиска от Зукърбърг да сподели подробности как Meta отговаря на дълбоките фалшификации и отбеляза, че наближават и избори в Полша, Румъния, Австрия, Белгия и други страни.

„Директивата за дигиталните услуги цели да защитава свободата на словото срещу произволни решения и в същото време да опазва нашите граждани и демокрации“, написа Бретон в публикация в Bluesky, друг конкурент на X.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:44 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Социални мрежи виж още

Коментари

Финанси виж още