IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Колчев: Шенген е необходим, но не и достатъчен за привличане на инвеститори

Държавата трябва да участва с подкрепа и с лобиране, когато става дума за инвестиция в реално, голямо високотехнологично производство, посочи финансистът

10:54 | 17.10.23 г.

Членството в Шенген е важно като печат за сигурност на пазарите в България. По отношение на търговията на международните пазари, която се прави от български клиенти, то няма отношение. Този коментар в предаването „Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria направи Камен Колчев, основател и председател на борда на директорите на ЕЛАНА Финансов Холдинг, след изказани мнения, че членството на страната ни в Шенген ще е под въпрос заради евентуален бежански поток от войната в Израел.

„Шенген е печат за качество по отношение на българските пазари. Той е необходим, но не е достатъчен, за да привлечем интереса на чуждестранните инвеститори", подчерта финансистът. „Говорим за това как да влязат пари в България, а не как да излязат от България. Това е съществен проблем, който всяко едно правителство, включително и сегашното, трябва да адресира", коментира той.

По думите на Колчев в сложната конюнктура начинът да се привлекат чужди инвеститори е чрез големи инвестиции, които държавата трябва да насърчава и да подкрепи. „Дали ще са в завод за правене на автомобили, или в части за авиоиндустрията, свързани с доставките за нашата армия, или нещо друго, но трябва да има голяма инвестиция“, отбеляза той.

Според него не е задължително да се говори за държавна собственост, която да бъде изкарана на пазара, но държавата трябва да участва с подкрепа и с лобиране, когато става дума за инвестиция в реално, голямо високотехнологично производство.

Как се отразява на глобалните пазари войната в Близкия изток? Кои фактори оказват влияние на пазарите да бъдат консервативни и инвестициите да са насочени към държавни ценни книжа и повече дългови инструменти? Ще успее ли България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 г. и само политически ли са рисковете? Как реагира бизнесът на кризите? Защо изкуственият интелект се използва само при определени бизнес модели и защо е все още е далеч от творчество? Защо българите инвестират предимно в имоти? Ще се реализират ли всички проекти за зелено електричество? Какви стъпки трябва да премине още ВЕАМ пазара на БФБ?  

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:33 | 17.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още