IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков очаква Нидерландия и Австрия да променят позицията си за България в Шенген

Границите на ЕС ще са по-добре защитени чрез присъединяването на България, посочва премиерът пред австрийския в. "Щандарт"

15:55 | 04.10.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Премиерът Николай Денков се надява Нидерландия и Австрия да променят позицията си за приемането на България в Шенген до 6 декември. Това става ясно от интервю на българския министър-председател за австрийския в. "Щандарт".

Денков посочва, че външната граница на Европейския съюз ще бъде по-добре защитена чрез присъединяването на България към Шенген.

На въпрос дали очаква Нидерландия да оттегли ветото си до 6 декември, когато ще се проведе Съветът по правосъдие и вътрешни работи, и ако България осъществи съдебната реформа, Денков казва, че не може да говори от името на Нидерландия, но страната е фокусирала вниманието си върху правосъдната система, като ясно е посочила слабите места.

Според премиера България изпълнява препоръките на Европейската комисия в областта и ако бъде проведена съдебната реформа, Нидерландия няма да има аргументи срещу влизането на България в Шенген. „Не виждам как Нидерландия или Австрия могат да защитят възраженията си срещу присъединяването на България, ако ние сме в състояние да обезсилим аргументите им", каза Денков.

На въпрос какви реформи предприема България, за да направи съдебната система по-независима и да убеди нидерландското правителство да се откаже от ветото си, Денков посочва работата по антокорупционното законодателство, механизма за контрол на главния прокурор, процедурата за избор на членове на ВСС.

Денков обяснява, че целта на промените е да намалят максимално политическото влияние върху съдебната система. Той отбелязва, че някои от реформите ще изискват конституционни промени, като целта е те да бъдат направени до края на годината. Всички партии в управляващата коалиция подкрепят въпросните конституционни промени, обяснява премиерът.

Относно ветото на Австрия - засиленият мигрантски поток към централна Европа, Денков посочва, че България е много активна в граничния контрол и че само тази година страната ни е спряла 150 хил. опита за нелегално преминаване на границата ни.

"Освен това работим много активно срещу трафикантите - става въпрос за международна мрежа. Над 2000 нелегални мигранти са задържани в България. В противен случай щяха да бъдат някъде из Европа. Освен това според статистиките по-малко от два процента от мигрантите идват по т. нар. източен маршрут през България или Румъния", казва Денков, цитиран от БТА.

"Убедени сме, че Австрия ще спечели значително, когато България и Румъния се присъединят към Шенгенското пространство, защото в момента съществува абсолютно ненужен граничен контрол между България и Гърция и между България и Румъния. Въпреки че там няма значими пропускателни пунктове, там патрулират 1500 служители, които иначе биха могли да бъдат прехвърлени на българско-турската и българско-сръбската граница", продължава българският премиер. 

"Във всеки случай съсредоточаването върху вътрешните граници не помага за възможно най-добрата защита на външните граници. Готови сме да поканим и патрули от Австрия, Германия и Нидерландия. Всеки е добре дошъл да види как защитаваме границата и дори да ни посъветва. Също така трябва да се инвестира повече в технологии и техническа помощ по външните граници", допълва Денков.

В контекста на присъединяването на България към Шенгенското пространство Денков коментира и очаквания ефект върху инфлацията и търговските връзки.

"Всички европейски страни, включително и България и Австрия, трябва да се борят с повишената инфлация и високите цени на храните", посочва премиерът и отбеляза, че тировете, които превозват храни, остават блокирани по границата между България и Румъния, както и между Румъния и Унгария по няколко дни. "Премахването на тези изкуствени граници ще намали транспортните разходи и цените на продоволствията и ще намали инфлацията", подчертава българският премиер. И допълва, че Австрия е и един от най-важните инвеститори в България. "Австрийските търговски камари искат да надградят това, но обстоятелството, че не сме в Шенгенската зона, увеличава трудностите пред компаниите", допълни Денков.

Според него присъединяването на България към Шенгенското пространство ще допринесе и за европейската интеграция на Западните Балкани.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:55 | 04.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 7 месеца
До: andy Секретарката на Шиши казала нещо...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
andy
преди 7 месеца
Смегол Сороспидов... Ти си го знаеш!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още