IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Габриел: Очакваме подкрепа за Шенген от европейските партньори до края на годината

Хърватия подкрепя България за присъединяването ѝ към Шенген, заяви външният министър Гордан Гърлич Радман

14:45 | 11.09.23 г.
Министрите на външните работи на България и Хърватия Мария Габриел и Гордан Гърлич Радман. Снимка: БГНЕС
Министрите на външните работи на България и Хърватия Мария Габриел и Гордан Гърлич Радман. Снимка: БГНЕС

България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и очакваме подкрепата на европейските ни партньори до края на тази година. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на съвместен брифинг с министъра на външните работи и европейските въпроси на република Хърватия Гордан Гърлич Радман, предава БТА.

„До края на годината като календар е предопределен и от заседанията, на които има възможност да бъде взето такова решение – визирам Съвета, има през октомври и декември“, отговори външният министър на въпрос дали краят на годината остава като дата, в която България да бъде приета в Шенген. Според Габриел Австрия и Нидерландия трябва да бъдат убедени да подкрепят страната ни. Двете страни са единствените, които са против членството на България в Шенген. 

За да се справим с въпроси, каквито повдига Австрия по отношение на борбата с нелегалната миграция, с членството си в Шенген България ще допринесе още повече за справяне с този проблем, смята вицепремиерът. По думите ѝ ако България и Румъния бъдат приети в Шенген, това ще допринесе за свободното движение на хора, стока и услуги.

"България ще има искрена подкрепа в лицето на Хърватия за присъединяването ѝ към Шенген, както и партньор, който е готов да сподели своя опит", заяви от своя страна министърът на външните работи и европейските въпроси на република Хърватия Гордан Гърлич Радман.

„Днешните разговори потвърдиха нашите близки позиции. По множество въпроси имаме сходни интереси. Двете държави споделят и обща цел за присъединяването към Организацията за икономическо сътрудничество и развитие и има съгласие, че трябва да има взаимна подкрепа и обмяна на опит“, посочи Радман.

Като държави членки на ЕС и НАТО България и Хърватия споделят обща отговорност за укрепването на сигурността и стабилността на Балканите. Около тази позиция се обединиха президентът Румен Радев и министър Гордан Гърлич Радман, които проведоха среща по-късно днес на „Дондуков“ 2, съобщиха от пресслужбата на президента.

Гордан Гърлич Радман изрази подкрепата на Хърватия за приемането на България в Шенген, което би допринесло за борбата с нелегалната миграция в Югоизточна Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:49 | 11.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още