IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Премиерът: Присъединяването към Шенген през октомври остава реалистично

Ще координираме ефективна комуникационна кампания с Румъния, посочи Николай Денков след срещата с румънския си колега Марчел Чолаку в Букурещ

13:23 | 14.07.23 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Присъединяването на България и Румъния към Шенген през октомври 2023 г. остава реалистично. Единодушни сме, че сме изпълнили всички критерии, поставени от ЕС, за влизането на двете страни в Шенгенското пространство. Това заяви министър-председателят Николай Денков, който е на посещение в Букурещ, по покана на румънския си колега Марчел Чолаку.

„Ние отдавна сме изпълнили изискванията и затова имаме съгласието на Еропейската комисия и Европейския парламент, но по правилата трябва одобрението на Нидерлания и Австрия. Така че ние ще сме готови с всичко, но трябва активна комуникационна кампания, за да убедим другите две държави, че за тях е полезно ние да сме в Шенген", коментира Денков, цитиран от БНТ.

Премиерът подчерта, че България и Румъния трябва да довършат процеса по присъединяването към Шенген заедно както на политическо, така и на експертно ниво и обясни, че са направили конкретни планове за съвместни действия по темата.

„Изобщо не разглеждаме алтернативи на Шенген, а обсъждаме как да си свършим работата по най-добрия начин, за да убедим другите, че трябва да бъдем част от Шенген. Няма причина и за самата Европа да ни държи далеч от Шенген", е мнението на Николай Денков. „Това, което и двете държави правим, е да успеем да изпълним абсолютно всички изисквания, поставени по различен начин – дали по охрана на границата или промени в законодателството, за да сме сигурни, че всяка друга критика би била неоснователна“, посочи той.

По думите на премиера като част от тези усилия е и работата срещу нелегалния трафик у нас, която включва мащабни акции с операции, подкрепени от Европол.

Според него трябва да бъдем внимателни в това, което казваме в нашите държави, като докажем на европейско ниво, както и на парламентите в Нидерландия и Австрия, че сме готови за Шенген. Премиерът заяви, че ще е необходимо да бъдат убедени Австрия и Нидерландия да вдигнат ветото си за членството на България и Румъния, но трябва да се координира ефективна комуникационна кампания, чието обсъждане предстои.

Министър-председателят даде подробности и за намерението на правителството да изпрати стари БТР-и в помощ на Украйна.

„Тези машини не са от контингента на Българската армия, закупени са през 80-те години и престояват в складове на МВР. Никога не са ползвани, дори и за учения с тях, просто стоят в складовете и от тази гледна точка са тежест на МВР. Попитахме Зеленски дали биха ли им били от полза, отговориха "да" и ги подготвяме да ги изпратим", съобщи Денков.

В рамките на визитата ще бъдат обсъдени напредъкът на съвместните транспортни проекти, както и сътрудничеството в енергийния сектор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:26 | 14.07.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 3
toto 2
преди 9 месеца
Да точно към местните избори ,ще "влезем "в Шенген ,или пък вас ще ви няма ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още