IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕС се готви да приеме България в Шенген на два етапа - през октомври и януари

Според източници на първия етап ще бъде премахнат контролът през летищата

16:07 | 21.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images
Снимка: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

Институциите в Брюксел се подготвят за поетапно приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство, което ще започне още тази година, съобщават източници на Investor.bg. По-рано през деня онлайн изданието EurActiv съобщи новината, позовавайки се на свои дипломатически и правителствени източници.

Според споделената информация предварителният план е присъединяването към зоната за свободно пътуване да стане на два етапа – първо с премахването на контрола през летищата през октомври, а пълноправното членство, при което ще се премахне и сухопътният граничен контрол, трябва да се случи на 1 януари 2024 година.

EurActiv твърди, че според източници в София България има сериозни шансове да постигне пълноправно членство в Шенген още през октомври, ако упражни дипломатически натиск и покаже желание за продължаване на реформите.

Припомняме, че през декември 2022 г. Нидерландия и Австрия отказаха да подкрепят членството на България в Шенген. Правителството на Нидерландия постави като условие България да представи доклад по Механизма за сътрудничество и проверка, а Виена изказа опасения за потока от нелегални мигранти, преминаващ през българските граници.

Според EurActiv обаче правителството на Марк Рюте е дало сигнал, че оценява високо усилията на българския парламент и последните четири правителства за започване на реална съдебна реформа с въвеждането на механизъм за независимо разследване на главния прокурор. Членството ни в Шенген бе заявено като един от приоритетите на новото редовно правителство още в началото на мандата му. Освобождаването на главния прокурор Иван Гешев също се смята за добър резултат от реформата, предприета в съдебната система, посочва онлайн изданието.

Втората основна причина за промяната в настроенията е и изборът на редовно проевропейско правителство в София с подкрепата на ГЕРБ и ПП-ДБ, които заявиха намерението си да преразгледат политиката на президента Румен Радев към Украйна. Според източниците европейските партньори се надяват, че постигането на тази голяма външнополитическа цел ще спомогне за преодоляването на политическата криза в София.

През юли предстои Европейската комисия да публикува специалния мониторингов доклад за състоянието на върховенството на закона и борбата с корупцията в България, който се готви по искане на Нидерландия.

Възраженията на Австрия за разширяването на Шенген на фона на бежанската криза не са отпаднали, но очакването е Виена повече да не спира двете балкански държави, ако остане единствената страна в ЕС, която е против, допълва изданието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 21.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още