IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия ще блокира разширението на Шенген, докато не види спад на бежанците

През 2022 г. бежанците в ЕС са 1 млн. , като в този брой не се включват украинците

23:01 | 27.04.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Архив Ройтерс
Снимка: Архив Ройтерс

Австрия ще блокира влизането на България и Румъния в Шенгенското пространство, докато не види устойчиво намаление на търсещите убежище, коментира министърът на външните работи Александър Шаленберг в интервю, цитирано от Politico.

През миналата година търсещите убежище в Австрия са се утроили до около 110 хил, като в тази бройка не влизат бежанците от Украйна. Това е най-високият брой на човек от населението в ЕС. Затова и министърът очаква ясно и устойчиво намаление на бежанците, преди да даде зелена светлина на членството на двете държави в Шенген.

Шаленберг не уточнява времевата рамка за намаление на бежанците. Страната обаче продължава да отчита ръст на молбите за убежище - през януари броят им се увеличава с 60% на годишна база.

Външният министър на Австрия коментира още, че страната му е окуражена от плановете на ЕС за затягане на контрола по границите, но иска да види и реален прогрес. "Като страна в сърцето на Европа Австрия има голяма полза от Шенген и искаме да работи", допълва още той.

Основният проблем на Австрия всъщност е, че повечето страни по т.нар. Бакански път не регистрират бежанците като първата точка на влизане в ЕС. Това не позволява на Виена да върне обратно гражданите на трети страни, които търсят закрила, но не отговарят на изискванията.

През 2022 година бежанците в ЕС се увеличиха с 50% до 1 млн., като в тази бройка не влизат бежанците от Украйна.

Бежанската криза в общността започна още през 2015 година и тогава някои от страните от Шенген, сред които Австрия, Германия и Франция, за кратко върнаха граничния контрол, за да ограничат потока от мигранти.

България и Румъния от години се борят да влязат в Шенген и имат одобрението на почти всички членове в ЕС, Европейската комисия и Европейския парламент. При последното разглеждане на казуса членството им беше спънато от Нидерландия, която настоява за ясна съдебна реформа в България, и от Австрия. Страната ни се надява тази съпротива да бъде премахната през октомври.

Критици настояват двете страни да влязат в пространството, за да бъде подсилено единството на общността в граничния контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:02 | 27.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
scott
преди 1 година
щамари шутове и лопати зад вратот на булгарискатските политици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
ratten
преди 1 година
украинците не са ли бежанци, защо да не ги включваме в бройката
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още