IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Австрия ще подкрепи България да получи от ЕК 2 млрд. евро за охрана на границата

Позицията на Виена за Шенген остава без промяна засега

17:28 | 23.01.23 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Австрия ще подкрепи България пред ЕК за отпускането на 2 млрд. евро, които да бъдат използвани за охрана на българо-турската граница. Това стана ясно на съвместен брифинг на президента Румен Радев и федералния канцлер на Австрия Карл Нехамер, след като делегациите им посетиха Регионалната дирекция "Гранична полиция" - Елхово и се запознаха с предприетите мерки за охрана на външната граница на ЕС с Турция.

Радев и Нехамер имаха работна среща и се запознаха с помещенията за задържане на опиталите се да влязат незаконно на територията на страната ни. Те огледаха от хеликоптер границата ни с Турция, предава БТА.

"Защитата на българо-турската граница е защита и на границата на Австрия“, заяви канцлерът Карл Нехамер. Австрия подкрепя усилията на България и ние ще се застъпим за това тези 2 млрд. евро, които са необходими, да бъдат предоставени, каза още канцлерът, уточнявайки, че целта на посещението му е да предаде на Европейската комисия от какво се нуждае България в защита на този особен участък от външната граница на ЕС.

Средствата ще бъдат използвани за закупуване на допълнителна техника за контрол и наблюдение на границата, хеликоптери, високопроходими превозни средства, инфраструктура и други, обясни той.

Въпреки усилията, които страната ни полага, обаче, присъединяването на България и Румъния към Шенген, според Нехамер, трябва да се случи едва след като се укрепи допълнително границата, намалеят установените мигранти във вътрешността на Шенген и се предприемат конкретни мерки от страна на ЕК по ускоряване на процедурите за политическо убежище и репатриране.

Според Нехамер има нужда и от законови промени на европейско ниво. Необходимо е полицейските служители и тези на армията да могат да действат бързо и ефективно, да има обща политика за връщане и отблъскване на миграцията от границите, за да може да има ефективна борба с миграцията и в самия ЕС, уточни Нехамер. 

„България подобри значително организацията на охрана по границата с Турция, инсталирахме нови технически системи, предприемаме действия за по-добра подготовка на служителите на гранична полиция. Нелегалната миграция е предизвикателство за обединена Европа и България като отговорен член на Европейския съюз полага огромен труд, за да се справи с това предизвикателство“, заяви от своя страна президентът Румен Радев по време на брифинга.

Държавният глава подчерта, че през изминалата година натискът над нашата граница е нараснал рязко, а действията на мигрантите са станали все по-агресивни. "В рамките само на четири месеца ние загубихме четирима полицаи, а десетки други са ранени. За справяне с тази трудна ситуация България предприе бързи и решителни мерки“, каза Румен Радев. Той допълни: „Ние сме изправени пред мощна, добре организирана мрежа за трафик на мигранти. С центрове и клонове в различни държави членки на Европейския съюз“.

Радев отбеляза, че оградата по цялата граница е построена със средства от националния бюджет. Президентът посочи и срещата си с държавния глава на Турция Реджеп Ердоган и добави, че е бил поет ангажимент границата да бъде по-добре охранявана от турска страна. 

По думите на президента немалко от заловените трафиканти на територията на България са граждани на страни членки на Европейския съюз. „Миналата седмица проведохме мащабна специална операция на територията на България, Турция и други съседни държави и ударихме не просто трафикантите, а центровете, които ръководят трафика“, заяви още президентът.

Президентът се обърна към австрийския канцлер с думите, че високо оценява подкрепата на Австрия за справяне с нелегалната миграция и му благодари за сътрудничеството, което вече дава резултат. Държавният глава подчерта, че напълно разбира позицията на Нехамер за ветото за Шенген, защо като президент първи приоритет е сигурността на неговата страна.

„Но и споря с него за следното: "Това, че Шенген не функционира пълноценно в Централна Европа, не означава, че България трябва да стои извън Шенген. Ние сме развили способности и доказваме ежедневно, че охраняваме външните граници на ЕС, и то по-добре отколкото държава в Шенген“, категоричен е българският държавен глава. Той уточни, че Шенген олицетворява една от най-значимите ценности на ЕС – свободното движение и не е справедливо България и Румъния да бъдат извън него, защото нашите икономики губят.

Радев изрази надежда, че ще бъде намерено наистина рационално решение по този въпрос. "С канцлера Нехамер ние споделяме общо убеждение, че охраната на външните европейски граници е обща задача на всички държави-членки и държавите на първа линия се нуждаят от подкрепа“, каза Радев.

„Защитата на българо-турската граница реално е и защита на границата на Австрия. Затова сме изключително благодарни на усилията, които българската страна полага, за да защитава тази граница. Но благодарността само не е достатъчна. Трябва да има активни действия по осъществяването на това партньорство”, подчерта от своя страна австрийският канцлер.

Според него първото, което трябва да бъде направено, е да бъде укрепена защитата на границата, след което да има реален резултат – да намалеят установените мигранти във вътрешността на Шенген. Трябва да има конкретни мерки за ускоряване на процеса по предоставяне на политическо убежище и в случай на отказ за репатриране на съответните лица, на които е отказан статут на бежанци в съответната страна, коментира Нехамер.

По думите на президента Радев Австрия също губи от това, че България е извън Шенген, защото тя е инвеститор номер едно в страната ни. 

Министърът на вътрешните работи на Австрия е отправил пет предложения към Европейската комисия за това какви технически средства и решения трябва да бъдат приложени, за да бъде защитена границата по-добре и сега е ред на ЕК да предприеме мерки, обясни Карл Нехамер. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:28 | 23.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още