IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Датата за влизане на България в Шенген остава под въпрос

България ще влезе в Шенген в началото на втората половина на тази година, смята вицепремиерът Иван Демерджиев

13:10 | 16.01.23 г.
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев е оптимист, че България ще влезе в Шенген в началото на втората половина на тази година. Това каза той след среща с Панайотис Митаракис, министър по миграцията и убежището на Гърция.

Двамата са обсъдили проблемите с нелегалната миграция. Митаракис е поел ангажимент да посредничи при разговорите за приемането на страната ни в Шенген. 

„Фокусът върху опазването на външните граници трябва да се засили и да се работи в посока по-сериозна солидарност от страна на Европейския съюз по този въпрос“, каза Демерджиев, цитиран от БТА. Според него диалогът с Турция е ключов, защото така могат да бъдат решени проблемите с нелегалната миграция и за двете държави.

„Изправени сме пред общи предизвикателства като държави на външна граница, които посрещат нелегалната миграция. Нуждаем се от ефективна и ясна рамка за охраната на външните граници на ЕС. Поради повишения миграционен натиск трябва да постигнем съгласие за незабавни мерки за охрана на външните граници на съюза“, заяви Панайотис Митаракис.

По думите му Гърция и България са на обща позиция, че именно по този начин може да бъде намален вторичният  миграционен поток към ЕС. Митаракис бе категоричен, че страната му подкрепя България и Румъния за влизането в Шенген. Според него този процес е важен както за ЕС, така и за самата Гърция. 

„Бяхме разочаровани, че на последния Съвет в Брюксел не беше постигнато решение по този въпрос. Миналата седмица бях в Австрия, където имах срещи. Важно е да решим този въпрос в най-скоро време, тъй като България и Румъния отговарят на всички изисквания за приемане в Шенген“, посочи Панайотис Митаракис. Според него този процес е важен, защото ще има отражение в областта на туризма и търговията. "Това приемане ще изпрати и силно политическо послание за единство на европейския континент в период, в който сме изправени пред война, която не сме виждали от десетилетия", каза гръцкият министър.

Служебният министър на външните работи Николай Милков също коментира темата днес. Според него обаче 1 октомври би могла да бъде реалистична дата за приемането на България в Шенген. Това заяви Милков на пресконференция в Министерството на външните работи след срещата му с унгарския му колега Петер Сиярто.

Милков уточни, че това не е дата, която е съгласувана с партньорите на страната ни, но България си поставя първи октомври като цел.

„Страната ни ще работи за засилване на ресурсите и дейностите, свързани с преодоляване на проблема с нелегалната миграция“, посочи той. И уточни, че България ще работи с Нидерландия и Европейската комисия за това страната ни да получи оценяващ доклад, който трябва да бъде готов през юни или началото на юли. Идеята на доклада е да включва всичко необходимо, като резултати, за да няма възможност след това да бъде казано, че докладът не е пълен или не отговаря изцяло на очакванията, допълни министърът.

Николай Милков посочи, че след приемането на доклада от Нидерландия, Хага ще може да участва във верификационна мисия в България. 

Очакваме парламентът да приеме законите, които служебното правителство предложи, заяви външният министър. По думите му това е ключов момент, от който зависи членството на България в Шенген. 

„Смятаме, че е ужасно, че не можахме да приемем България в Шенгенското пространство“, заяви министърът на външните работи и търговията на Унгария Петер Сиярто. Той отбеляза, че най-големият мигрантски натиск идва от Западните Балкани, а страните от Централна Европа трябва да предприемат големи усилия, за да спират този натиск.  

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 16.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Актуално виж още

Коментари

Финанси виж още