IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Парламентът прие декларация за присъединяването на България към Шенген

Налице са всички предпоставки това да стане от началото на 2023 г., пише в документа

13:09 | 17.11.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Парламентът прие декларация относно присъединяването на България към Шенгенското пространство. Тя беше подкрепена от 106 народни представители и 18 бяха "против", предава БТА.

От "Продължаваме промяната" и "Демократична България" не участваха в гласуването, защото не бяха в залата заради несъгласия с приети снощи от правната комисия промени в Изборния кодекс.

В декларацията Народното събрание заявява пълна подкрепа за усилията на българското правителство да постигне решение на Съвета на ЕС за членство на България в Шенген до края на 2022 г.

Депутатите се обръщат към парламентите на страните членки да подкрепят присъединяването на България към Шенгенското пространство, с което ще утвърдят принципите на равенство и недискриминация в Европейския съюз. Българският парламент призовава Съветът на ЕС да приеме решение за пълно прилагане на разпоредбите на правото от Шенген по отношение на България, с което да гарантира премахването на проверките по всички вътрешни граници на страната - сухопътни, въздушни и морски - от началото на 2023 г. 

В текста се посочва още, че България е изпълнила критериите за присъединяване към Шенген още през 2011 г. и готовността ѝ е потвърждавана многократно от Съвета на ЕС, Европейската комисия и Европейския парламент. Обръща се внимание на заключенията на мисията експерти на държавите членки под координация на ЕК тази година, която потвърди готовността на България да прилага успешно последните достижения на правото на Шенген.

Подчертава се и значението на присъединяването към Шенгенското пространство за българските граждани, за бизнеса и за околната среда, с незабавен ефект върху облекчаването на граничните контролно-пропускателни пунктове с Гърция и Румъния и улеснени транспортни връзки за целия ЕС. 

От 2010 г. България е свързана и обменя информация в Шенгенската информационна система, от 1 август 2018 г. се използва и последната функционалност на системата - сигналите за отказ за влизане на граждани на трети страни. Налице е отлично полицейско сътрудничество с партньорите.

Независимо че все още не е пълноправен член на Шенген, България споделя отговорностите по обезпечаване на нормалното функциониране на Шенгенското пространство и допринася солидарно за високото ниво на сигурност на европейските граждани, се казва още в декларацията.

България, Румъния и Хърватия отговарят на условията за влизане в Шенген и Съветът на ЕС трябва да им позволи без забавяне да участват пълноценно в Шенгенското пространство. Това се казва в приет вчера политически документ от Европейската комисия.

Под ръководството на чешкото председателство на 8 декември Съветът по правосъдие и вътрешни работи ще гласува за пълното участие на България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство без контрол на вътрешните граници. Прага предвижда отделно гласуване на кандидатурата на Хърватия, за която няма възражения да влезе в Шенген, и второ гласуване за България и Румъния.

Шенгенското пространство е най-голямото пространство за свободно пътуване в света, като понастоящем в него участват 22 държави от ЕС (Австрия, Белгия, Дания, Франция, Германия, Гърция, Италия, Люксембург, Нидерландия, Португалия, Испания, Швеция, Чешката република, Естония, Унгария, Латвия, Литва, Малта, Полша, Словакия и Словения), както и 4 асоциирани държави извън ЕС (Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн).

Страните, които желаят да се присъединят към Шенгенското пространство, трябва да преминат през поредица от оценки, за да се потвърди дали изпълняват условията, необходими за прилагането на шенгенските правила. След като мисиите за оценка по Шенген потвърдят готовността на държавата членка да се присъедини към пространството без контрол на вътрешните граници, е необходимо единодушно одобрение от всички останали държави членки, които прилагат изцяло достиженията на правото от Шенген. Европейският парламент също трябва да даде своето съгласие.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 17.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още