IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Иван Демерджиев: Вратата към Шенген е широко отворена за България

Целта България да бъде приета в Шенгенското пространство през декември ще бъде постигната, заяви вътрешният министър

12:50 | 20.10.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Вратата към Шенген за България е широко отворена. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев на брифинг след днешното заседание на служебния кабинет.

Той посочи, че това е следствие на усилията, положени от служебното правителство.

„Гласуваха се много средства за по-доброто опазване на нашата сухопътна граница с Турция, наред с това МВР свърши много работа, защото ние бяхме предмет на експертна проверка", каза министърът.

Демерджиев съобщи, че на Съвета по правосъдие в Люксембург никой не е посочил България като актуален маршрут на незаконната миграция.

Обратната връзка от 30 експерти на Европейската комисия е, че страната ни се справя отлично.

"Единствената държава, останала донякъде скептична, е Нидерландия. Но аз вярвам, че при такава оценка в доклада, който чакаме на 21 октомври, отзивите ще са позитивни. Вярвам, че целта, която си поставихме - България да бъде приета в Шенгенското пространство през декември, ще бъде постигната", каза министърът. 

Преди два дни с огромно мнозинство Европейският парламент призова Съветът на ЕС да гласува до края на годината решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство.

Членовете на ЕП изразиха „изумление“ във връзка с факта, че Съветът не е успял да вземе решение за приемането на България и Румъния, въпреки че двете страни изпълняват необходимите условия от 2011 г. насам.

ЕП отново настоятелно призова Съвета на ЕС да предприеме всички необходими стъпки решението да бъде прието до края на 2022 г., като по този начин отпаднат проверките на пътниците по всички вътрешни граници за двете държави в началото на 2023 г. Евродепутатите приветстват факта, че Румъния и България поканиха тази година проверяващи от ЕС да се уверят отново в състоянието на границите, въпреки че държавите вече са изпълнили всички правни изисквания и няма основания за по-нататъшни оценки. 

На 8 юли 2011 г. Съветът на ЕС потвърди, че са изпълнени необходимите условия за защитата на данните, охрана на въздушните, сухопътните и морските граници, полицейското сътрудничество, Шенгенската информационна система, визите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:51 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още