IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мнозинството евродепутати се застъпва за приемането на България и Румъния в Шенген

София и Букурещ имат подкрепата на ЕНП, заяви председателят на партията Манфред Вебер

20:46 | 05.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Страните членки на Европейския съюз (ЕС) ще гласуват през декември дали да одобрят присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство след повече от десетилетие забавяне, съобщава Euractiv.

Още през 2011 г. темата беше гласувана от страните, но присъединяването беше блокирано от холандското и финландското правителство. Присъединяването към Шенгенската зона за пътуване без паспорт изисква единодушно одобрение без изключение.

„Чешкото председателство на Съвета на ЕС се ангажира да постигне напредък, за да позволи на България и Румъния да станат част от Шенгенското пространство“, заяви от своя страна чешкият министър по европейските въпроси Микулаш Бек по време на дебат по темата в Европейския парламент в сряда (5 октомври). „В тази връзка ние се ангажираме със страните членки да подготвим почвата за съществена дискусия относно премахването на контрола по вътрешните граници с България и Румъния. В стремежа си да осигурим необходимото единодушие в Съвета, председателството улесни експертните посещения в България и Румъния през следващата седмица, както се провеждат от Комисията“, добави Бек.

Огромната част от евродепутатите призоваха за незабавното приемане на България и Румъния в Шенген. По-рано българските евродепутати от всички политически групи излязоха с обща декларация, в която поискаха да падне 11-годишната блокада на Съвета на ЕС към двете страни, припомня БНР.

Ясно мнозинство от евродепутатите подкрепят премахването на граничния контрол за двете страни и ще гласуват резолюция по въпроса на пленарната сесия на 17-20 октомври.

Само групата Идентичност и демокрация (ID) остава против, като Гидо Рейл от партията „Алтернатива за Германия“ определя Румъния като „Дивия запад“ в средата на Европа и посочва високите нива на корупция и организирана престъпност в двете страни.

"Двете страни не трябва да са нито в ЕС, нито в Шенген", заключи Рейл.

Според Манфред Вебер, председател на Европейската народна партия (ЕНП), Румъния и България изпълняват всички условия и заслужават да се присъединят към зоната.

„Позволете ми да уверя нашите приятели в София и Букурещ – вие имате нашата подкрепа, вашето място е в Шенген“, изтъкан Вебер пред евродепутатите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:44 | 05.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още