IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Чехия очаква България, Румъния и Хърватия на разговор за членството в Шенген

Представители на трите държави ще дискутират с чешкото председателство ситуацията на среща в Прага

21:19 | 06.09.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

За ускоряване на процедурата за приемане на България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство, съобщава румънският евродепутат Рареш Богдан в пост в своя Facebook. Според информацията ротационният председател на ЕС Чехия очаква  външните министри на трите балкански държави на среща на 13 септември в Прага, на която да бъде обсъдена ситуацията.

Чешките власти вече коментираха, че сред приоритетите им е членството на България, Румъния и България. От 2011 година България и Румъния изпълняват техническите изисквания за членство в Шенгенското пространство, но заради опасенията на някои членове в общността относно борбата с корупцията, пръстъпността и относно върховенството на закона те още не са станали част от него.

Румънският евродепутат споделя още в своя профил, че темата е дискутирана по време на заседание в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE) с чешкия вицепремиер Вит Ракушан. Германският канцлер Олаф Шолц също изрази своята подкрепа за членството на трите страни в Шенген, допълва още Богдан.

Само пет страни от ЕС все още не са част от Шенген - България и Румъния, които по политически причини са още извън пространството за свободно пътуване, последно присъединилата се към ЕС Хърватия, за която миналата година беше отбелязано, че вече изпълнява всички критерии за членство, Кипър, заради разделението на острова и Ирландия, която частично прилага някои от разпоредбите от началото на 2021 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
redcreten
преди 1 година
Пълно с ***-дер-асти в администрацията, начело с Х_Уй-чото, Алекс ***-ката и рупладжийчето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още