IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Берлин: България, Румъния и Хърватия отговарят на изискванията за Шенген

Аз ще работя за това те да станат пълноправни членки, каза германският канцлер Олаф Шолц

15:25 | 29.08.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

България, Румъния и Хърватия отговарят на всички изисквания да получат пълноправно членство в Шенгенската зона за безвизово пътуване, заяви днес германският канцлер Олаф Шолц, цитиран от БТА.

"Шенген е едно от най-големите постижения на ЕС и ние трябва да го пазим и развиваме. Това между другото означава да запълним останалите пропуски", каза той в Прага.

"Хърватия, Румъния и България покриват всички технически изисквания за пълноправно членство. Аз ще работя за това те да станат пълноправни членки", допълни той, цитиран от Ройтерс.

Миналата седмица служебният зам.-министър на външните работи Костадин Коджабашев заяви по време на брифинг, че амбицията на служебния кабинет е да използва отворената врата за разширяването на Шенгенското пространство и страната ни, ако е възможно, до края на годината да стане негов пълноправен член.

Той припомни, че България е изпълнила критериите за присъединяването към Шенген още през 2011 година, а готовността на страната ни за членство е многократно потвърждавана от Европейския парламент, Европейската комисия и от Съвета на ЕС.  Присъединяването се оказа не толкова технически, колкото политически въпрос, за което е необходим консенсус, посочи Коджабашев.

Той отбеляза, че България поддържа активен диалог с всички скептично настроени държави членки и действа проактивно. България и Румъния са поканили на доброволен принцип екип от експерти под координация на Европейската комисия (ЕК), които на място да се запознаят как тези две държави прилагат шенгенското законодателство, заяви Коджабашев и добави, че експертите ще пристигнат в страната ни през септември.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
Скъсана_Ушанка
преди 1 година
До: andy калега, запавядайте у нас, приезжайте! Оставте етот прогнил европейский союз, вас ожидаем! Ну даже предлагаю вас в мой дом да запавядате, падарявам ви и мою ладу, только на ваше место да дойда аз, да мучится здесь. Ну что, договорились?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
andy
преди 1 година
Естествено, че отговарят! Умиращата еврозона има нужда от младо жертвоприношение за да продължи да крета още известно време. Но не за дълго. И ЕС и зоната му са обречени. Просто прекаляват със сомоубийствените простотии.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още