IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Хората искат политиците да поемат отговорност и да управляват

Вариантът да се опита правителство на малцинството или експертен кабинет води към „формат Беров 2“, коментира Любомир Стефанов

20:26 | 10.11.22 г. 2

Българските граждани от доста време насам искат да видят някой, който да поеме отговорност, да назове нещата с реалните им имена и да вземе да ги отмята. Никой не иска от политиците да се разбират.  Това мнение изрази в предаването „Светът е бизнес” на Bloomberg TV Bulgaria политологът Любомир Стефанов.

Според него са налице два формата – единият е в залата на Народното събрание, където нещата се случват „площадно”. „Другият е в по-битовите срещи в залите, каквато бе тази между ГЕРБ и „Продължаваме промяната”, където депутатите сядат с дневен ред и започват да говорят за политики“, посочи политологът.

Стефанов предупреди, че вариантът да се опита правителство на малцинството, или друг – с търсене на някакъв експертен кабинет – е пътека, която води към „формат Беров 2“. По думите му държавата отива „отново в една инерция, която не води към нищо добро“.

„Ако се положат реални усилия, третият мандат би могъл да ги катализира, тоест да види кои са възможностите и да премине към реализация на практика. Но накрая зависи на кого ще го връчи президентът. Ако пак до даде на БСП, отсега мога да кажа, че няма да стане“, категоричен е политологът.

Стефанов подчерта, че политическите партии в парламента нямат разногласия по въпроса за влизането на България в Шенген. „Но въпреки че всички са наясно, че това е шанс, който не трябва да се изпуска, нищо не се прави”, коментира той. Политологът смята, че ако се излъчи еднозначно послание, страната ни може да претендира поне да влезе във „въздушния” Шенген, което означава приемане на етапи с хоризонт две години.

„Очевидно България и Румъния са обект на изключения, които са без прецедент в Европейския съюз до този момент. Трябва да повдигнем този въпрос за двойния стандарт, защото ние сме пълноправни членове на ЕС, настоява Любомир Стефанов. – Докога ще е така – или сме членове, или не сме членове. Това налива масло в огъня на тези псевдонационалисти и кресливи патриоти.”

Ще бъдат ли разделени България и Румъния по пътя към Шенген? Къде е Frontex и защо не се намесва при адресиран проблем по българската граница? Намаля ли ядрената риторика във войната? Ще достави ли България оръжие на Украйна? Ще има ли промяна във външната политика на САЩ след междинните избори и дали републиканците може да се окажат още по-крайни ястреби и да втвърдят още повече тона към Русия? Обсебва ли Тръмп Републиканската партия?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Светът е бизнес” гледайте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:26 | 10.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

2
rate up comment 3 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Хората искат според мен съд и присъди .Политиците са шайка която заслужава Народен съд и линч!Това е моето мнение .Румънците изкараха Чаушеску и жена му,след което ги разстреляха като кучета ,пред всички,ние ги оставихме да се множат под формата на Бойковци,ДПС,та, и всякакви други производни...Запомнете и го казвайте на децата си..България ще тръгне по един друг път когато и последния наследник на ДС,децата му или внуците умрат или бъдат изгонени от държавата ни
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 1
baba_meca
преди 1 година
Според резултатите от изборите не е вярно, че 'Хората искат политиците да поемат отговорност и да управляват' . Тия дето са в парламента са избраниот малцинството. На изборите има и рекорден брой гласували, че не искат нито един от тях...Тоя "експерт" нещо не може да тълкува фундаментални данни, да ходи да продава семки някаде, за друго не става....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още