IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

БСП и "Продължаваме промяната" искат служебният кабинет да внесе нов бюджет

От левицата са за 850 лв. минимална заплата, от ПП настояват за ниво от 860 лв.

14:44 | 09.11.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

"БСП за България" и "Продължаваме промяната" се обединиха около искането служебното правителство да внесе нов бюджет, а не удължаване на досегашния. На среща в парламента двете политически сили обсъдиха бюджета за 2023 г. и социалните мерки в него, предава БТА.

Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев призова първо да помислят за макропараметрите на бюджета, след това да остойностят политиките и да придвижат една декларация към правителството за внасяне на истински бюджет. Той посочи, че това, което е внесено в момента, не е закон за бюджета, а закон за удължаване на някои мерки и там няма едно число, а само дати.

„Съответно, какъвто и параметър да пипнем, било минимална работна заплата, било данъчни облекчения за деца, било ваучери, всичко това има финансово отражение, а ние няма как да пипнем финансовите параметри на съществуващия бюджет“, коментира Василев. Така че без реален бюджет, внесен от правителството, всичко това, което и вие предлагате, и ние предлагаме, ще си остане едно добро пожелание, но няма да стане реалност за българските граждани, добави той.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира, че и от левицата смятат, че е по-добре да се внесе изцяло нов бюджет. Ако обаче правителството не го направи, имат друго мнение по отношение на поправки във внесения закон за удължаване на сегашния.

„Можем да правим предложения по същество, включително чрез преходни и заключителни разпоредби на този закон да препращаме към промени в закона за бюджета, закона за помощите за деца“, посочи тя. По думите ѝ обаче това е технология. „Ще намерим технологичния подход, така че да гарантираме хората през зимата, през следващата година и да подкрепим икономиката“, допълни Нинова.

Асен Василев коментира, че може би съществува техника, „леко правно екзотична“, да пренапишат бюджета през закона за неговото удължаване, но това няма да е добре за всеки, който ще се опитва да го изпълнява. 

Съпредседателят на ПП Кирил Петков обобщи, че първи приоритет е да изискат заедно служебното правителство да внесе бюджет. Той коментира още, че политическият дебат за съставяне на правителство не е свързан с приемането на правилния бюджет за хората.

Като следващ приоритет той посочи: "Да се обединим, че ще направим отговорни действия, така че дефицитът няма да излезе извън рамките на нормалното и, въпреки всичко, социалните политики, които са приоритет и на вас, и на нас, да могат да бъдат изпълнени".

По време на срещата от левицата представиха своя социален пакет от мерки.

"БСП за България" предлага младежите до 26 години да не се облагат с данък общ доход, а децата от 1-ви до 4-ти клас да получават по 300 лв. еднократна помощ. От партията настояват минималната работна заплата да е в размер на 850 лв. Предлагат и необлагаем минимум на линията на бедност, запазване на ваучерите за храна, освобождаване от данък общ доход на младите хора до 26 години, обезщетение за майчинството през втората година, равно на минималната работна заплата.

Сред мерките за справяне с демографските проблеми депутатът Георги Гьоков открои еднократна помощ при раждане на второ и трето дете в размер на десет минимални работни заплати за родители, които са осигурени 24 месеца назад.

Безплатни учебници, безплатни лекарства и преизчисление на пенсиите са други мерки, представени по време на срещата. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:44 | 09.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още