IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Служебният кабинет одобри удължаване на действието на Бюджет 2022

Време е за вразумяване, когато става дума за бюджета на държавата, заяви служебният премиер Гълъб Донев

17:55 | 31.10.22 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Служебният кабинет на Гълъб Донев одобри удължаването на действието на Бюджет 2022 и предлага на Народното събрание да одобри проекта за удължаване на действието на държавния бюджет за 2022 г., както и бюджетите на общественото осигуряване и на НЗОК.

Основният аргумент за одобряването на т. нар. удължителен закон за бюджета е, че служебното правителство не разполага с необходимата парламентарна подкрепа, за да предлага свои идеи и политики в интерес на българските граждани.

"Служебното правителство разработи разчети за бюджетната рамка за 2023 г. при различни допускания, но ги счита за неподходящи за предлагане в така създалата се политическа ситуация и приема, че благоразумната логика предполага в настоящата реалност да не се внасят в парламента основните бюджетни закони за 2023 г., като оставя този безспорно най-важен въпрос за решаване от редовно избрано правителство", посочват от пресслужбата на Министерския съвет.

Още миналата седмица стана ясно, че Министерството на финансите няма да внeсе проект за финансова рамка за следващата година, защото няма редовен кабинет. 

„Имаме основателни опасения, че в силно фрагментиран парламент бюджетът може да се превърне в предизборно наддаване“, заяви премиерът Гълъб Донев на днешното извънредно заседание на Министерския съвет и допълни, че когато става дума за бюджета на държавата, е време е за вразумяване. 

На извънредно заседание правителството обсъди удължаването на Бюджет 2022. По-рано Националният съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) не прие законопроекта, с който се удължава действието на бюджета.

"Стигнахме до шегата, с която започнахме нашата работа като служебно правителство: "Как Гълъб Донев прави бюджет - перо по перо", коментира премиерът пред министрите.

Той отбеляза, че по темата има различни спекулации, противоположни становища и очаквания и се опита да аргументира становището на кабинета за бюджета за следващата година.

Донев припомни, че от Министерството на финансите са разработили няколко сценария, включително варианти за цялостен проектобюджет за следващата година, но правителството се е спряло на т. нар. удължителен закон за бюджета. Премиерът мотивира това решение, посочвайки, че служебното правителство не разполага с необходимата парламентарна подкрепа, за да предлага „свои идеи и политики“ в интерес на гражданите.

„Имаме основателни опасения, че в силно фрагментиран парламент обсъждането и приемането на бюджета може да се превърне в предизборно наддаване. Цената на подобна безотговорност ще е непосилна за нас като общество. Последиците ще са непосредствени и дългосрочни във финансов, икономически и социален план“, каза Донев.

Той изрази надежда бюджетната рамка да не „затъне в дълга парламентарна процедура“. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:05 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Так точно и президента като поудъльжи консультациите дупетатите за Рожденството са на лыжи пред австрииските желтых кубов.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още