IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ и "Продължаваме промяната" ще търсят консенсус по политики чрез експертни групи

Двете формации първо ще търсят съгласие за Бюджет 2023

12:31 | 08.11.22 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Представители на ГЕРБ и „Продължаваме промяната“ (ПП) се договориха за съставянето на експертни групи, които да търсят консенсус за приоритетните за страната политики.

Представители на двете парламентарни групи разговаряха на открита среща в Народното събрание в търсене на допирни точки по приоритетите за страната. Срещата се проведе с уговорката, че не става въпрос за преговори за сформиране на мнозинство, а за осигуряването на възможност за провеждане на належащи политики.

Първата среща на работна група ще е за бюджета за следващата година.

От „Продължаваме промяната“ са категорични, че действието на макрорамката за 2022 г. не бива да бъде удължавано до март следващата година. И представиха презентация на предлаганата от тях макрорамка. 

„Не трябва да се страхуваме да поискаме от служебното правителство нов бюджет и да търсим решение“, призова съпредседателят на ПП Кирил Петков, цитиран от Dnes.bg. Той поиска от ГЕРБ подкрепа за това.

„В общите приоритети, ако успеем да стигнем до съгласие за бюджет, заедно днес нека да подкрепим декларацията на ПП за внасяне на бюджет и да не ни е страх, да не използваме само бюджета от миналата година“, каза той.

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова обаче отказа и настоя, че първо работните групи трябва да обсъдят въпроса експертно и след това да се вземе решение.

В работната група ще участват и представители на Министерството на финансите и на служебното правителство.

Кирил Ананиев от ГЕРБ коментира, че трябва да се работи експертно, защото хората искат от политиците професионален анализ на социално-икономическото състояние на страната и обективна програма за развитието в средносрочен план. „Ние също имаме разчети, някои от показателите на макроикономическата прогноза се различават от тези на ПП като дефицита, като дълга, но това трябва да седнем на масата и да го уточним“, посочи той.

Разчетите на „Продължаваме промяната“ показват, че е възможно да се запази финансовата стабилност на страната и да се осигури социален пакет за хората.

Съпредседателят на ПП Асен Василев обясни, че се залагат 8,8 млрд лв. допълнителни разходи и 11 млрд. лв. допълнителни приходи в бюджета. Прогнозният дефицит е от 2,1% от БВП, каза той. 

"Това е остойностяването на мерките като база, на която да стъпим. Пред нас не стои рискова бюджетна дисциплина или социален пакет, а по-скоро предстои да помислим какво още можем да включим, за да постигнем 3% дефицит", обясни Василев.

От партията предлагат още ръст на пенсиите на два пъти през следващата година - 10% от началото на годината и 10% от юли. Това са 2,5 млрд. лева, изчислява Асен Василев.

Отделно от формацията на Петков и Василев предлагат увеличение на заплатите на медиците, както и 2 млрд. лева повече разходи за персонал - за учителите, за МВР.

Увеличението на минималната заплата да е със 150 лева, настояват още от "Продължаваме промяната".

„Това не е разговор за подкрепа на първия мандат, не искаме да ви даваме грешни очаквания“, заяви Кирил Петков в началото на срещата. Той посочи, че няма да подкрепят първия мандат, но широкият състав, в който са дошли на срещата, показва волята им като конструктивна опозиция да работят така, че истинските решения да се случат.

Десислава Атанасова обаче иска това да е тема на следваща среща, когато финансовият екип на ГЕРБ направи своите разчети. „Най-важното в момента е решаването на политическата криза. Не възприемаме този разговор като подкрепа за първия мандат или за коалиционно правителство“, каза от името на ГЕРБ Атанасова.

„По-важно е, ако намерим базов консенсус по основни точки, да опитаме да привлечем колегите от другите парламентарни групи. От БСП също имат много сериозна социална програма и сме готови и с тях да говорим, както и с останалите парламентарни групи, защото всички са излъчени от избирателите“, каза Атанасова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 08.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
andy
преди 1 година
Нека плеснем с ръце и да се прегърнем! То сме все едни и същи измамници! Просто ГЕРБ2 усъвършенствана в измамите версия на ГЕРБ1.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 0 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Яз го соших байракот,яз го турих знакот
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още