IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможно ли е управление с участието на ГЕРБ и "Продължаваме промяната"?

Има ли допирни точки по политиките и за кабинет между двете партии, коментират депутатите Румен Христов и Михаил Камбарев

11:46 | 07.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор

Ако от "Продължаваме промяната" продължават да твърдят, че няма да управляваме заедно, това означава, че отиваме на избори. Друг вариант е в последния момент те да изберат друг коалиционен партньор. Това заяви пред Bulgaria ON AIR председателят на СДС Румен Христов.

Според него „математиката в този парламент“ показва, че без една от трите формации – ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", не може да се съберат необходимите 121 гласа. „Ние заявихме още в началото, че най-добрият вариант е създаване на правителство на евроатлантическото мнозинство. То е възможно, но трябва да седнем да откроим политиките, зад които застават всички формации", смята депутатът.

По думите му 16-те политики на "Продължаваме промяната" са разгледани от ГЕРБ-СДС и те оценяват „първите 12 като добри, пожелателни, които биха се харесали на всеки“.

Христов обаче посочи, че има разминаване във вижданията като се стигне до 13-а точка, в която се говори за бюджетния дефицит. Той е на мнение, че разходите за него няма как да се покрият.

"Парламентът е фрагментиран, но в политиката трябва да се говори, да има срещи, обсъждания и да се търсят допирни точки“, каза председателят на СДС. Румен Христов припомни, че вариантите са три – правителство с първата политическа формация, с втората и трета политическа формация, предложена от президента.

„По Конституция ние не можем да въздействаме на президента коя политическа партия да избере. При правителството на малцинството на тези, които управляват, ще е много трудно, но тези, които го подкрепят, са с много силно въздействие върху действията му. Във всеки един момент могат да го свалят", изтъкна депутатът.

Христов смята, че е време за преодоляване на егото. „Ако отидем напролет на избори, ще бъдем наказани всички. Българските граждани искат сигурност. Имаме тежката задача да преодолеем различията и да намерим общото развитие. Ние сме добронамерени още от самото начало и направихме доста компромиси. Ако искат да променят визията, по която работи ГЕРБ, това може да стане само ако работим заедно“, коментира Румен Христов.

Депутатът е категорично против президентската република. "Бил съм пет години главен секретар на администрацията на Петър Стоянов. Познавам институцията. Президентска република е най-лошият вариант за една млада демокрация като България, категоричен е той. - Оставам с чувството, че се работи да няма правителство в България, а да има служебен кабинет", каза председателят на СДС. Румен Христов се надява да има правителство, но допусна, че по-скоро се задават избори.

ГЕРБ-СДС продължават усилията да намерят общи приоритети с останалите политически сили, за да се опитат да съставят кабинет. Лидерът на партията - Бойко Борисов, заяви, че е оптимист за редовно правителство, но Кирил Петков от „Продължаваме промяната“ е категоричен, че коалиция с ГЕРБ няма да има.

"Хората някакси създадоха очаквания, че това е среща за съставяне на кабинет, а ние ще си говорим за 16-те политики на "Продължаваме промяната". Разговори за кабинет с ГЕРБ няма да водим", уточни депутатът от "Продължаваме промяната" Михаил Камбарев.

Той напомни изявленията на партията, че с ГЕРБ няма да правят кабинет и ще продължат да са в опозиция. „В момента дали има, или няма кабинет, парламентът работи и се приемат закони. Едва ли е тайна за някого, че преди даден закон да бъде входиран, първо се търси подкрепа от партиите. Изборите пред нас са или да ходим по кулоарите от стая в стая, или да се видим пред камерите и да си кажем: "Това са нашите приоритети", подчерта депутатът.

Той добави, че голяма част от предложенията на неговата партия са свързани с антикризисните мерки.

Наруши ли закони връщането на хартиената бюлетина, която мина без становище от министър? Ще се превърне ли препъникамък механизмът за разследване на главния прокурор? Какво предвижда законопроектът за увеличаване на минималната работна заплата? Защо от "Продължаваме промяната" настояват за още едно увеличение на пенсиите и за таван за тока за бизнеса?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:46 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още