IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ГЕРБ: Имаме експерти за кабинет, все още можем да разговаряме по приоритети

Към вас се гледа с голяма надежда за съставяне на правителство, заяви президентът на консултациите с формацията

16:02 | 26.10.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От ГЕРБ не са получили информация кога ще получат първия мандат за съставяне на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание, но дадоха заявка, че без първата политическа сила трудно би се сформирал кабинет и също така, че имат експерти, които могат да предложат за състав на правителство.

Това стана ясно от изказване на председателя на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова след срещата при президента Румен Радев.

Държавният глава започна консултациите с парламентарно представените партии преди връчването на първия мандат за съставяне на кабинет. Първи на "Дондуков" 2 бяха поканени представителите на най-голямата парламентарно представена сила ГЕРБ-СДС.

Вчера държавният глава предупреди, че няма да бърза с връчването на първия мандат с надеждата, че партиите ще постъпят разумно и ще преодолеят различията, за да се стигне до стабилно мнозинство.

Атанасова посочи, че държавният глава следва текстовете на Конституцията и първо ще проведе консултациите с всички останали партии, представени в парламента.

По думите ѝ все още има възможности за някакви разговори между партиите по определени приоритети.

"Ако не получим какъвто и да е знак, че ще се търси възможност за решаване на кризите пред България с отговорност, то ние за пореден път ще демонстрираме не само самочувствие, но имаме и експерти, които можем да предложим за кабинет", заяви Десислава Атанасова след консултациите.

„Очевидно е, че без първата политическа сила много трудно ще се сформира кабинет“, коментира Атанасова, цитирана от БТА. И допълни, че всичко, което от ГЕРБ са заявили като възможни приоритети, търсене на мнозинство по определени теми, все още седи на масата.

Тя допълни, че очаква останалите парламентарни групи да помислят отново за възможностите. По думите ѝ ГЕРБ-СДС са предложили приоритети, теми за разговори, възможности за търсене на ясна платформа и конкретен отговор на кризите, които стоят срещу България. 

В началото на срещата днес Румен Радев поздрави ГЕРБ-СДС за победата на изборите. "Вярвам, че осъзнавате, че това е голяма отговорност заради тежката политическа и социално-икономическа криза. Към първия мандатоносител се гледа с голяма надежда за съставяне на правителство, което да може да носи отговорността ", обърна се към представителите на ГЕРБ президентът.

Румен Радев попита представителите на партията как виждат приоритетите на 48-ото Народно събрание, какви са позициите им за бюджета, за модернизацията на Българската армия и за предоставянето на военна помощ за Украйна.

"Ще положим всички усилия да съставим правителство до границата на самосъхранението, даже малко и отвъд нея, разбира се, без да се обезличаваме съвсем", декларира заместник-председателят на ГЕРБ Томислав Дончев.

По думите му има възможности за формиране на мнозинство, но големият проблем е, че "партиите колективно са пропаднали в рововете, които са изкопали през годините".

"Властват тънките сметки - какво може да се извлече от ситуацията. За нас възможният формат е обединение около общи цели и принципи. Към момента няма такова формирано мнозинство", допълни той.

От ГЕРБ предупредиха, че съществува риск от т.нар. "сватбарско наддаване" при изготвянето на Бюджет 2023 с оглед на възможността за наближаващи нови избори и призоваха към държавническо поведение от страна на всички партии.

За да се избегне този риск, от партията предлагат удължаване на сега действащия бюджет на принципа 1/12-та за всеки месец до формирането на консенсус в 48-ото Народно събрание по технологията за изготвяне на бюджета.

Делян Добрев от ГЕРБ-СДС изрази скептицизъм относно способността на 48-ото Народно събрание да избере нов управител на БНБ.

Той представи пред държавния глава антикризисните мерки, които предлагат от партията. Сред тях са продължаването на компенсациите за бизнеса, оставянето на битовите потребители на регулирания пазар на тока през следващите няколко години и организирането на дългосрочен търг за доставка на газ. 

Даниел Митов призова да се спре с говоренето, че предоставянето на военнотехническа помощ на Украйна ще ни вкара във войната. "Това притеснява партньорите ни от НАТО, защото тези сигнали не им позволяват да ни оценят като отговорен член на Алианса", посочи Митов, цитиран от БНТ.

От своя страна президентът отговори, че на нито една среща на върха не е усетил и намек в тази посока от страна на партньорите ни от НАТО и ЕС и че в Алианса няма правило, което да задължава дадена държава да предоставя оръжие на трета страна.

Президентът призова внимателно да се подходи спрямо идеята за предоставяне на старото въоръжение на Украйна и получаване на ново в замяна. Той предупреди, че преоборудването изисква време.

"Да не стане сливи за смет! Никъде няма "Давам си старото оръжие и получавам като подарък ново". Моят ангажимент като върховен главнокомандващ е аз да не допусна намаляване на способностите на Българската армия, защото виждаме каква е ситуацията не само на север, но и на Балканите", каза Радев.

От ГЕРБ-СДС обявиха, че приветстват внесеното от служебното правителство предложение за придобиване на още изтребители F-16 и категорично ще подкрепят кабинета "Донев" в това начинание.

Президентът Румен Радев ги призова да подкрепят и закупуването на сухопътна бойна машина.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:30 | 26.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още