IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румен Радев започва консултации с ГЕРБ-СДС в сряда

Няма да бързам с консултациите и раздаването на мандатите, каза държавният глава

12:14 | 25.10.22 г.
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев кани ГЕРБ-СДС на консултации в сряда за съставяне на правителство. Държавният глава уточни, че няма да бърза с раздаването на мандатите, защото парламентът има да свърши много работа.

„Каня утре на консултации първата по численост парламентарна група – ГЕРБ-СДС“, каза пред журналисти президентът.

Радев взе участие в конференция, посветена на 30 години от членството на България в Съвета на Европа и ратифицирането на Европейската конвенция за правата на човека. 

„Няма да бързам с консултациите и раздаването на мандатите“, заяви Радев и уточни, че ще следва конституционната процедура. 

По думите му парламентът има да свърши много работа. „Очаквам партиите да поемат отговорност и да не се допуска грешката на последния парламент. Тогава въпросът за властта обсеби цялата дейност на Народното събрание. Парламентът потъна в скандали, което обезсили и дейността му”, посочи Радев. 

На въпрос дали е оптимист за съставянето на кабинет, президентът посочи, че ще отговори след провеждането на консултациите и връчването на първия мандат. За него съставянето на кабинет на малцинството е трудна задача. Държавният глава заяви, че зависи от това около какви приоритети и принципи ще се обединят партиите за взаимодействие в рамките на парламента и парламентарните механизми, за да може да работи кабинет на малцинството. 

Връщането на хартиените бюлетини според президента означава драстично увеличаване на недействителния вот и сагата с многократно поправяните изборни книжа и протоколи. "Машинното гласуване доприне съществено за премахването на тези практики. Ако депутатите предлагат някакво по-ефективно решение, нека да го видим”, каза президентът.

Относно предоставяне на военнотехническа помощ на Украйна Румен Радев коментира, че това увеличава риска от въвличането на България във войната. "Призовавам към разум и отговорност, предоставянето ще задълбочи дефицита от способностите на българската армия за дълъг период от време, в което се влошава средата за сигурност", каза държавният глава.

Радев очерта няколко важни приоритета около бюджета за 2023 г. Той смята, че не трябва да се допуска намаляване на социални плащания, заплати и пенсии, както и увеличаване на бюджетния дефицит. Разглеждането на бюджета не трябва да се превръща в тържище за предизборно наддаване, каза той.

„Българската парламентарна политическа система върви към криза. Начинът да се излезе от тази криза е да се върне доверието на българските граждани в парламентаризма - това в момента означава сформиране на комисии и разглеждане приоритетно на бюджета и на законите, които чакат да бъдат приети“, заяви президентът.

Консултации с парламентарната група на ГЕРБ-СДС ще се проведат на 26 октомври, сряда, от 13.00 часа, уточняват от пресслужбата на президента.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:14 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още