IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Плевнелиев след срещите с ГЕРБ-СДС и "Български възход": Виждаме много пресечни точки

Контактната група подготвя проект на декларация на 48-ото Народно събрания, която да се фокусира върху приоритетите

16:20 | 22.10.22 г. 3
Снимка: БГНЕС/Владислава Григорова
Снимка: БГНЕС/Владислава Григорова

След срещите на контактната група, водена от Росен Плевнелиев и Соломон Паси, с парламентарните групи на ГЕРБ-СДС и на "Български възход", Плевнелиев коментира, че е позитивен реалист. Най-трудното тепърва предстои, но виждаме много пресечни точки, посочи той пред журналисти в парламента, цитиран от БТА. 

"Благодарим на двете първи парламентарни групи, с които преговаряхме, защото те имат вече друг подход на смирение, на диалог, на търсене на съгласие, те не поставят условия, те дават решения и това ме кара да бъда позитивен реалист към днешна дата", каза президентът на България в периода 2012 г. - 2017 г. Росен Плевнелиев след консултациите. 

Той отбеляза, че са в контакт и с тези парламентарни сили, които официално са отказали да участват в консултациите, и ще ги информират за решенията и приоритетите, по които са намерили съгласие. Ще се опитаме да съгласуваме с тях и този текст на декларация на 48-ото Народно събрание, който искаме да представим на вниманието на обществото и медиите в понеделник, когато приключи първата фаза на консултации, допълни той.

Според Плевнелиев отказът от диалог преди всичко е, защото тези политически партии още са останали в предизборните си нагласи, в предизборните си обещания. "Последните избори и начинът, по който се водиха предизборните кампании, преминаха всички граници на неефективността, на злоба и разделение, на което сега плащаме голямата цена. Уважаеми политици, не се прави така", отбеляза той.

Днес контактната група разговаря с представители на ГЕРБ-СДС и на "Български възход", а в понеделник предстои среща и с ДПС.  Писмени откази за консултации са изпратили от "Продължаваме Промяната", "БСП за България" и "Демократична България". Контактната група е по инициатива на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Български възход" се обявиха за антикризисно правителство

За антикризисно правителство се обявиха от "Български възход" след срещата на нейни представители с контактната група.

Снимка: БГНЕС/Владислава Григорова Снимка: БГНЕС/Владислава Григорова

Считаме, че правителството трябва да е антикризисно, не програмно, не експертно, и поводът за това са няколкото кризи, в които се оказахме едновременно, заяви пред медиите Виолета Комитова от "Български възход". По думите й диалогът трябва да продължи.

"Български възход" ще работи, както вече са заявили, за повече сигурност, справедливост, солидарност, в полза на националните интереси на българското общество - на гражданите, на бизнеса. 

Никога не сме говорили за управление, а че партиите в Народното събрание трябва да си взаимодействат, да търсят решения, подчерта Комитова. Трябва всички политици много добре да преценят как и в какво биха участвали, ние сме най-малката парламентарна група и не можем да определяме условията, изтъкна тя.

ГЕРБ очаква в следващите дни някои от парламентарните сили да преосмислят своите позиции

Надявам се в следващите дни някои от парламентарните сили да преосмислят своите позиции, заяви пред медиите в парламента Десислава Атанасова, председател на ПГ на ГЕРБ-СДС, след срещата им с контактната група.

Снимка: БГНЕС/Владислава Григорова Снимка: БГНЕС/Владислава Григорова

Ситуацията е тежка, има много кризи, с които да се справим, никой от българските граждани не очаква политическото его да вземе надмощие, обясни Атанасова. И добави, че на първо място от ГЕРБ-СДС очакват някои политически сили да преосмислят позицията си за разговор. Ние даваме възможност да се водят разговори от хора, които имат опит в преговорите, политиката; да осъзнаят, че без диалог няма съединение, уточни председателят на ПГ ГЕРБ-СДС.

Не знам дали в този парламент е възможно формирането на някакво управляващо мнозинство, но ако е възможно, трябва да е на база на общи принципи, позиции, програми, няма да правим в никакъв случай аритметично мнозинство, категоричен е Томислав Дончев (ГЕРБ). По думите му правителство като последното титулярно, събрано по този начин, е безпомощно. В политическите партии в Народното събрание се наблюдава еволюция и то само за няколко дни - от радикалния политически егоизъм в посока по-висока отговорност, коментира още Дончев и изрази надежда тази еволюция да продължи.

Обсъден е голям списък с теми, съобщи Росен Плевнелиев. ГЕРБ-СДС са уверили, че биха дали всичко от себе си България да има силно работещо правителство, без значение какъв ще е форматът му. 

Ние сме оптимисти и виждаме много по-голямо поле на съгласие от това, което в момента се вижда публично, добави президентът. Търсейки съгласие по официален и неофициален начин във всички възможни формати, ние ще се опитаме към края на този първи етап от работата на контактната група да излезем с един проект на декларация на 48-ото Народно събрания, която да се фокусира върху приоритетите и решенията, по които ние сме намерили пресечни точки, посочи той.

Сред темите, обсъдени на срещата, са били неотложните задачи по Плана за възстановяване, засилване на членството на България в ЕС, еврозоната, борбата с корупцията, геополитическата ситуация в страната и ролята на Русия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:29 | 22.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 4 rate down comment 0
potentielle_energie
преди 1 година
Контактната група бащиния ли има или е на селски туризъм?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 0
potentielle_energie
преди 1 година
Народното събрание ще проведе три извънредни пленарни заседания в събота
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 3
Иван Митев
преди 1 година
Политиците запазват създаващия щети метод за държавни финанси. Щетите от държавната финансова грешка подсигуряват провалът на 48-ото Народно събрание. Г-н Вежди Рашидов е политическа жертва на финансовата грешка. Необходима е полезна промяна. С подобрен метод за държавни финанси е възможно устойчиво развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още