IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Залага ли предизборни капани ГЕРБ на БСП и "Продължаваме промяната"?

Бъдещето на парламента коментираха Александър Христов, Николай Димитров и Георги Проданов

11:46 | 24.10.22 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Голяма част от политическите сили у нас действаха от принципни позиции или от това да не отстъпват, което в някаква форма е хубаво, заяви пред Bulgaria ON AIR комуникационният експерт Александър Христов в коментар за политическата криза в страната.

"Това означава, че те са в режим на предизборна кампания – чисто комуникационно. Вероятно очакванията са да не успее да се сформира правителство в този парламент и още от първия ден партиите започват предизборни кампании", поясни Христов.

Той коментира, че изборът на Вежди Рашидов за председател на парламента  трудно би могъл да се разглежда като компромис, "защото е изключително компрометиран, което прелива в позицията на председател на Народното събрание".

"Борисов и хората от обкръжението му знаят, че който попадне в неговата орбита, изгаря като магнезий. Това е причината да започне да извежда хора от неговото политическо обкръжение напред, а той да играе мач с идеята да постигне нещо. Говори се, че това е начин тази политическа сила да излезе от изолация", добави Христов.

Социалният психолог Николай Димитров прогнозира сложно, трудно и вероятно кратко съществуване на 48-ото Народно събрание.

"Това е поредица от капани на ГЕРБ, в които последователно влизат другите политически партии. Скоро ще щракне капанът и за БСП, от ГЕРБ се държат като класически домашен насилник в ремисия, който го играе човек, преживял катарзис. Когато врагът те хвали, а 12 години твърди, че си бил "Госпожа Лъжа" и изневиделица станеш "дама" и "голям държавник", това със сигурност е сигнал, че нещата не вървят добре. Това ще бъде краят на БСП, но и на "Продължаваме промяната", смята Николай Димитров.

Той е на мнение, че в евентуални нови предсрочни избори „няма нищо лошо в негласуването“. Социалният психолог обясни обаче, че ако в другите демокрации се въздържат, защото им е все едно, при нас негласуването идва от разочарованието, и определи това като „опасността за нашата демокрация“.

Според политолога Георги Проданов партиите ще положат усилия за съставяне на правителство и по-дълго съществуване на 48-ото Народно събрание.

"Очакването този парламент да е кратък е в разрез с перспективите на поне половината от партиите в парламента. Нищо не зависи от БСП. Има два варианта за правителство– или правителство на компромиса с ГЕРБ, "Продължаваме промяната", „Демократична България“, което да изкара кратък хоризонт до местните избори, или правителство на нахалството - ГЕРБ, ДПС и партията на Янев, което може да изкара толкова, колкото пожелае", каза Проданов.

Като максимум на работа на този парламент той посочи местните избори през 2023 г.

"По времето на ГЕРБ имахме хиперконцентрация на властта, а разграждането минава през хаотичния процес, през период на договаряне. Хората, когато не отиват да гласуват, е по много причини, а не само от актуалното разочарование", добави политологът.

PR експертът Александър Христов не прогнозира дълъг живот на настоящия парламент.

"Дори и следващото Народно събрание да бъде избрано от още по-малък брой избиратели, това е волята на народа, на "бетонния избирател". Народното събрание няма да изкара много, няколко месеца, не виждам нито един сигнал от изминалата седмица, който може да определи това, че ще има консенсус", коментира Христов.

А Николай Димитров вижда евентуален изход при връчването на третия мандат.

"Подозирам, че бъдещето на парламента зависи от третия мандат. Ако отиде при Янев, е вероятно да се опита да направи правителство на малцинството. Ако отиде при друг – отиваме на нови избори", каза социалният психолог.

Каква прогноза дават експертите за живот на настоящия парламент? Коя партия ще изиграе ролята на „златен пръст“ в избора на управление? Подмяна на парламентарния процес ли е контактната група на Соломон Паси и Росен Плевнелиев? Защо бившият премиер Бойко Борисов игра футбол по време на преговорите? Компрометирана ли е фигурата на Вежди Рашидов като председател на парламента?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Видео виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Иван Митев
преди 1 година
Сега министрите прилагат подсигуряващ за щети метод за държавна финансова политика. Щетите от финансовата неправилност осигуряват провалът на правителството. Необходима е полезна промяна. Със защита от щети метод за държавна финансова политика е възможно устойчиво развитие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още