IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Без коалиция в момента няма как да има правителство в България

Предвид икономическата и здравната криза за страната ни е по-рационално да се намери решение в този парламент, посочи Ивайло Динев

16:03 | 13.07.22 г.
Политолог: Без коалиция в момента няма как да има правителство в България

Той е категоричен, че няма как някоя от партиите в момента да стане водеща и да дава правилата и насоките на останалите. Според него разпределението на силите е такова, а партиите нямат друг изход освен диалог.

„Когато първият мандат се даде на „Продължаваме промяната”, те говореха, че трябва повече диалогичност. Сега говорят ултимативно, че ако не се приеме тяхната програма, това означава нови избори. Това поведение на кой е по-по-най в коалицията и на кого мнението да бъде по-важно и да се чува повече, показва липса на политически опит, посочи Динев. – Щом си в ситуация, в която обществото дава фрагментиран парламент, трябва да си готов на диалог.”

Политологът е на мнение, че най-логично е третият мандат да отиде при БСП спрямо резултатите от изборите, но припомни позицията на коалиционните партньори, че ако го вземе „Демократична България”, това ще бъде по-диалогичният вариант за намиране на нова коалиционна формула, която да включва четирите формации.

„„Демократична България” се смята за формация по-готова за компромис и диалог”, отбеляза Динев и потвърди, че всички формации от предишната управленска коалиция с изключение на „Продължаваме промяната” искат да се състави нова коалиция.

По думите му „Продължаваме промяната” от партия, която също беше готова за намиране на компромис, след като мандатът ѝ не беше приет, вече е в готовност за участие на нови избори.

Политологът съветва, че предвид кризата, в която се намира страната ни, която е многопластова – икономическа и здравна, е "по-рационално да се намери резултат в този парламент”.

Според него не е в интерес на президента Румен Радев да има служебен кабинет в този момент. Динев обясни, че в ситуация, в която доверието към него пада, един служебен кабинет може да стане причина за още по-голям срив на доверието към държавния глава.

„Ако се тръгне отново към формиране на четворна коалиция, е по-добре да се върви към разпределение на функциите спрямо тежестта на партиите в парламента, отколкото да се залага на технократско управление“, препоръча той.

Каква ще е новата формула на управление на България? Възможни ли са договорки между „Продължаваме промяната” и ГЕРБ? Коя партия ще стане първа политическа сила наесен? Какви са политическите сценарии за бъдещето на България? Има ли експерти, които да влязат в един нов служебен кабинет?

Целия разговор може да гледате във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „Бизнес старт” вижте тук.
 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:32 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още