IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

„Продължаваме промяната” няма да подкрепи кабинет с мандат на ГЕРБ

Румен Радев е съгласен, че не може да има правителство на всяка цена, но държи да изчерпи докрай опциите за съставяне на кабинет

11:02 | 31.10.22 г. 4
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

От „Продължаваме промяната” категорично заявиха, че няма да подкрепят правителство с мандат на ГЕРБ. Това беше потвърдено от Кирил Петков по време на консултациите при президента днес.

Румен Радев проведе консултации с представители на "Продължаваме промяната”, след като миналата седмица проведе такива и с първата политическа сила ГЕРБ-СДС.

Още в началото на срещата държавният глава попита представителите на "Продължаваме промяната” дали биха подкрепили първия мандат и при какви условия, както и как ще действат, ако се стигне до втори техен мандат.

Кирил Петков даде заявка, че биха могли да разговарят с ГЕРБ по политики, но подчерта, че няма да подкрепят тяхно правителство. Той заяви, че подкрепа на правителство с първия мандат би било "измятане от обещанията на половин милион българи, които ни подкрепиха на предишните избори".  

Петков отново повтори, че от формацията ще се ръководят изцяло от два принципа - решаване на възможно най-голям брой проблеми на българските граждани чрез 16-те политики, които вече са заявили, и спазване на обещанията пред избирателите. Той припомни, че става въпрос за подкрепата за семействата, на възрастните с увеличение на пенсиите, за бизнеса, повишаване на минимална работна заплата, подкрепа за Плана за възстановяване и устойчивост и борбата с корупцията чрез съдебна реформа. Петков беше категоричен, че ще продължат да спазват предизборните си обещания.

Петков припомни, че имат сериозна програма за бизнеса, която предвижда вдигане на прага на ДДС за регистрация на фирми, подпомагане на фирмите за  цената на тока, таван за цената на газа. "Това е част от нашия бизнес пакет, осъзнавайки нуждата, че бюджетът не може да излиза над 3% дефицит", посочи той.

"За първия мандат изразяваме нашата готовност да говорим с мандатоносителя по всички тези политики, но не и да го подкрепим. Това е обещание, което дадохме на българите, които ни подкрепиха", каза Петков.

"Ако вторият мандат дойде при нас, всичко ще бъде направено прозрачно пред българските граждани. Няма да направим безпринципни и задкулисни договорки, с който и да е мандат. Очакваме от първия мандат (ГЕРБ) да успее да направи това, което ние направихме миналия път", коментира той.

Асен Василев също заяви, че ако при тях стигне вторият мандат за правителство, ще трябва да се направят „редица реформи в съдебната власт и цялата система за сигурност, за да се противодейства на всички опити за дестабилизация на правителството и да се дава отговор за всички случаи на корупция“.

Консултации на "Продължаваме промяната" при президента Консултации на "Продължаваме промяната" при президента

Относно визията за съдебната реформа Кирил Петков посочи, че е радостен да види, че Венецианската комисия одобрява плана им за ограничаване и контрол на правата на главния прокурор. Той заяви, че ще направят всичко, което зависи от тях, за да бъдат приети законите, нужни за Плана за възстановяване и устойчивост и дългосрочната им борба за съдебната реформа.

От своя страна президентът изрази съгласие, че не може да има правителство на всяка цена на задкулисни договорки, но държи на открит диалог и да се изчерпят докрай всички възможни опции за съставяне на правителство. „Не може да има правителство на всяка цена - рожба на задкулисни и безпринципни договорки, и в същото време ще държа да има конструктивен, открит, ефективен диалог, ще държа да изчерпим докрай всички възможни опции за съставяне на правителство“, каза Радев.

Той отново припомни приоритетите в работата на Народното събрание – бюджет за следващата година, законопроекти, които трябва да се приемат, за да не се блокира държавата заради неработещи институции.

"Нашият първи приоритет е да говорим за 16-те политики, така че решенията за хората в да излязат на преден план. Ще бъдем най-предвидимата опозиция зад мандатоносителя, който ще бъде ГЕРБ. Те ще имат лукса да знаят по какви политики ние ще подкрепим едно правителство и по кои политики няма“, каза Кирил Петков след срещата при президента.

„Нашите предизборни обещания ще бъдат спазени и българските граждани трябва да свикнат, че партиите трябва да си изпълняват своите обещания. Ето защо категорично казахме, че първият мандат няма да бъде подкрепен", посочи Петков.

Асен Василев добави, че е изключително важно да бъдат реализирани 16-те политики.

Той припомни, че днес е крайният срок в парламента да бъде внесен бюджета за догодина според Закона за публичните финанси. „Призовахме президента правителството да изпълни задължението си относно Закона за публичните финанси“, каза Василев.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:29 | 31.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

4
rate up comment 2 rate down comment 3
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver... ти си пример колко прозззти екземпляри има сред нас . Факт !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 0
scott
преди 1 година
браво,браво,браво.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Ппроост народ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Тия пиздостански марионетки вместо в затвора се напинят пак във властта. *** народ, слаба държава. Много *** народ, държавата просто я няма...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още