IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Симеон Дянков: Виждам шанс за редовно правителство между четири десни партии

Бюджет 2023, предложен от служебното правителство, е бюджет на разточителството и прахосничеството, коментира бившият министър на финансите

12:25 | 24.10.22 г. 2
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Виждам шанс за редовно правителство вдясно – между ГЕРБ, „Демократична България“, ДПС, може би и „Български възход“. Има здраво мислене в парламента и се надявам това да стане, колкото се може по-бързо. Това заяви по bTV бившият министър на финансите Симеон Дянков. По думите му пресечната точка между тези партии е бюджетът и влизането в еврозоната.

„Бюджетът трябва да влезе в Народното събрание до края на тази седмица. Но ако до средата на декември той не е вече гласуван, означава, че влизаме в следващата година с бюджета за тази и всеки месец харчим 1/12 от него със същия дефицит и същите показатели“, обясни Симеон Дянков.

Той отчете, че близо 30 години България не е имала такъв дефицит от близо 7%, какъвто е планиран в новия бюджет.

Бившият финансов министър смята, че ако не се събере мнозинство вдясно, ще „стане едно наддаване“ между партиите. 

Дянков предупреди, че опасността за страната ни е от ляво да започнат да се обещават неща, с които България ще влезе в дългова спирала в момент, в който се вдигат лихвите навсякъде по света.

Според него България все повече се отдалечава от еврозоната, ако няма приет бюджет за догодина и се влезе със стария през 2023 г.

Той е на мнение, че при този дефицит от 6,6% до края на годината трябва да се увеличат данъците. Дянков се надява, че това предложение ще дойде от редовно правителство.

Той определи Бюджет 2023, предложен от служебното правителство, като бюджет на разточителството и прахосничеството. Финансистът добави, че ако допълнително започне да се наддава за повече средства за всичко, дефицитът ще стане още по-голям и като нищо ще стигне до 10%.

„Ако не дойдат и средствата от Плана за възстановяване и устойчивост, ще ни очаква още по-голям дефицит“, предупреди Дянков.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:30 | 24.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 1
zelka007
преди 1 година
До: Alex Silver ... То па за *** и възхода са се счупили ... Не можете да съберете един квартал на София гласове общо , и то от старите ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 1
Alex Silver
преди 1 година
Симчо ако беше казал "четири БЕСНИ партии", щеше да е учудващо точен. Б България има само партии на еничари, плюскащи на една чужда копанка. Цялата тази политическа пасссмина трябва да бъде разкарана от властта завинаги. Това показват и електоралните нагласи - над 67% не желаят да гласуват за политически глийсти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още