IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Любомир Дацов: За бюджета няма вариант с нови политики

Ако не се постигне съгласие за правителство, по-добре е бюджетът да не се внася в този вид, посочи финансистът

13:22 | 21.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Представеният вариант на държавен бюджет за 2023 г. е базовият вариант на бюджет, който в началото на служебното правителство беше показан като предупреждение и питане към политиците как те ще намерят решение за очертаващия се дефицит. Няма съществен нов вариант, който да включва нови политики. Това мнение изрази по БНР финансистът Любомир Дацов, бивш заместник-министър на финансите. По думите му бюджетът е съставен "доста йезуитски" – с малко по-висок растеж, отколкото се очертава.

"С 6,6% дефицит няма големи възможности за увеличаване на разходите. От друга страна, приходната част е направена с доста по-висок растеж. Дори за слепия е видима тенденцията за влошаване на икономическите параметри. Ако се внесе този бюджет, има по-малък риск от това, което се случи миналата година. Депутатите по-скоро ще прехвърлят от едно перо в друго пари. Другото е да намалят наполовина капиталовите разходи", коментира той.

Дацов смята, че ако не се постигне съгласие за правителство, по-добре бюджетът да не се внася в този вид и в този парламент.

Финансистът определи подготвения вариант като неприемлив от фискална гледна точка. "Той подчертава абсурда, до който беше доведен бюджетът през последната година и половина, тогава, когато върху него започнат да се упражняват определен тип хора. Политиката, при която политиците се правят на добри и то в неподходящо време, винаги се наказва“, предупреди Дацов визирайки настъпилата криза.

Финансистът обясни, че в момента трябва да се избере между текущи разходи и капиталови разходи, които са „бъдещето“ –  работните места, икономическия растеж, динамиката в икономиката, а другото са "заплати и пенсии". Според него това е изключително труден избор, който трябва да направи всеки политик, ако влезе бюджета в парламента.

"В подготовката на нови избори може да се стигне до "много болен бюджет", предупреди той.

Любомир Дацов се надява да се намери баланс при съставяне на бюджета, но отбеляза, че голямата дилема ще бъде коя група да пострада от тежките решения, за да не пострадат всички. "Ще бъде политически избор и затова е добре да има правителство. Това е стимул да бъде съставено правителство“, смята финансистът.

Той потвърди, че когато имаш подхода да даваш еднакво на всички, се обезсмисля да преразпределяш през бюджета. "Единствено политиците печелят, защото се правят на важни. Има смисъл, когато правиш таргетирано подпомагане на определени групи хора", смята Дацов.

Той е категоричен, че икономиката не е вълшебна пръчка. "То е като при една къща – като я правиш, първо събираш пари, в доста дълга част от живота си, след това дълго време правиш основи, строиш, докато стигнеш до покрива, да не говорим за обзавеждането", направи сравнение финансистът как се решават проблемите в обществото и защо е съчетание от приоритетите и поведението на хората.

Дацов напомни, че повечето от развитите държави имат развити услуги, за които плащат данъци, но подчерта, че това се постига с реформи.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:23 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още