IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рискът от забавени плащания расте във все повече сектори на българската икономика

Две трети от секторите, които Allianz Trade следи, вече са в "оранжевата" зона на чувствителен риск

10:55 | 21.10.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Расте рискът от забавени и лоши плащания в четири сектора на българската икономика, изчисляват от компанията за застраховане на кредитен риск Allianz Trade (преди Euler Hermes), която понижи рейтинга* им в доклада си за третото тримесечие на 2022 г. От "жълтата" зона на умерения риск в "оранжевата" на чувствителния риск преминават енергетиката, химическата индустрия, търговията и машиностроенето и производството на оборудване. Това е индикация за влошаване на перспективата за забавени плащания и лоши вземания на компаниите в тези браншове.

Причините за това са свързани до голяма степен със състоянието на икономиката в Европа и очакванията за глобална рецесия. Намаленото потребление и повишаването на производствените цени заради ръст на цените на енергията влошават възможностите за химическата индустрия. Особено притеснителна е ситуацията за производителите на битова химия, които срещат затруднения да пласират продукцията си на по-високи цени при крайните потребители. Затова се очаква и сериозно свиване на печалбите им в сравнение с предходните тримесечия. Към това се прибавя и рискът от затруднения в производството заради нестабилните доставки на руски газ.

Намаляването на покупателната способност на населението е в основата на песимистичните прогнози за сектора търговия. Въпреки че засега в продажбите на храна не се наблюдават сътресения, се очаква турбуленцията да засегне специализираните търговци, обясняват анализаторите на компанията. 

В енергетиката рискът също не е разпределен равномерно между всички компании и докато някои петролни и газови дружества реализират сериозни печалби, други производители са поставени пред сериозен риск от ликвидни кризи.

Като силно подвластен на циклите в икономиката и кризите сектор, машиностроенето може да стане бърза жертва на рецесията и намаленото търсене. Освен това необходимостта от мащабни инвестиции е затруднена от вдигането на лихвените проценти, уточняват от Allianz Trade.

Така след последната актуализация в рисковия рейтинг от общо 18 наблюдавани сектора в България вече две трети (12) са в чувствителната "оранжева" зона. Пет са в "жълтата" на умерения риск и само софтуерните и ИТ услуги запазват "зеления" си статут на нисък риск.

Графика: Allianz Trade Графика: Allianz Trade

"Ревизията на рисковите рейтинги на четири основни сектора определено е предупредителен сигнал за бизнеса у нас, както и напомняне, че в условия на глобална икономика не можем да оперираме като самостоятелна екосистема. Затова допълнително предупреждение за повишаване на риска е и масовото понижаване на рейтинги на сектори в цяла Европа, където често са и външнотърговските партньори на нашите компании", обяснява Камелия Попова, управител на Euler Hermes за България, вече опериращи под търговската марка Allianz Trade. 

Въпреки понижението на рейтингите по сектори при прегледа на третото тримесечие компанията запазва рейтинга на България на ниво държава** без промяна на B2 - "умерен риск" от забавени плащания и лоши вземания. В световен мащаб е понижен рейтингът на осем държави, сред които Литва, Латвия и Естония.

*Мониторингът обхваща 18 сектора в 70 държави, като се използва методология на Allianz Trade с четири основни критерия – търсене, доходност, ликвидност и бизнес среда. Секторите се индексират от "зелено" за нисък, през "жълто" за умерен, "оранжево" за чувствителен до "червено" за висок риск от забавени плащания и лоши вземания. Изготвя се на тримесечна база.

**Рейтингът на ниво държави дава информация за степента на риска от забавени плащания и лоши вземания при осъществяване на сделки с компании, опериращи в съответната държава. Скалата включва два индикатора -  шест степени за средносрочен риск от AA (най-нисък), A, BB, B, C, D (най-висок) и за краткосрочния риск по скала 1 (най-нисък) до 4 (най-висок). Изготвя се на тримесечна база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:55 | 21.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още