IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Андрей Гюров: Трябва ни фискална дисциплина, за да приемем еврото от 1 януари 2024 г.

Ще предложим правителство на малцинството с втория мандат, осочи председателят на парламентарната група на ПП

15:47 | 07.11.22 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Трябва да се запази фискалната дисциплина, за да не бъде нарушен приоритетът за приемане на еврото от 1 януари 2024 г. За това настоя пред БНР председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров. Той подчерта, че партията ще окаже всякаква възможна политическа подкрепа, за да не се отклонява страната от пътя към влизане в еврозоната.

Според него трябва да се разгледа отново бюджетната рамка заедно със средносрочната прогноза, както е задължено правителството да направи, заедно с внасянето на проектобюджета. „Ние имаме свое мнение по въпроса и сме готови да го защитаваме в зала“, посочи депутатът.

Съдбата на Бюджет 2023

Относно бюджета за 2023 година Гюров е на мнение, че служебното правителство е в нарушение на закона, защото не е внесло проекта до 31 октомври и заяви, че "Продължаваме промяната" призовава служебният финансов министър да внесе проектобюджета за следващата година.

Андрей Гюров съобщи, че още тази седмица "Продължаваме промяната" ще внесе декларация в парламента, за да влезе в дневния ред на депутатите, като се надява тя да бъде подкрепена от всички политически сили. По думите му целта е да се подкрепи държавния бюджет и всички мерки и заявки, които партиите са дали за решаване на проблемите на гражданите и бизнеса.

Той е убеден, че приемането на еврото ще помогне за интегрирането на България в „Клуба на богатите“ в ЕС и това ще има положително влияние върху страната ни. Гюров напомни, че вече са изпуснати няколко момента и е исторически шанс за България да напредне по своя път на развитие.

Той обърна внимание че докладът на БНБ за еврото, за който толкова много се говори, не е официален, а моментът за референдума дали страната да стане член на еврозонатае изпуснат.

Гюров подчерта, че политизирането на въпросите, свързани с членството в зоната с единна валута, е търсене на дестабилизация на страната и опит тя да бъде държана в периферията на ЕС.

Политическите разговори

"Ще отидем на срещата с ГЕРБ със заявките, които сме дали на нашите избиратели, а те са да не подкрепяме правителство с мандат на ГЕРБ и да разговаряме за проблемите, които стоят пред българските граждани, които ние сме формулирали в 16 мерки. Мястото на разговорите е точно в парламента, ясно и прозрачно – пред очите на българските граждани“, коментира Андрей Гюров.

Той обясни, че няма нищо задкулисно в тези договорки и никакво външно участие на контактни групи. По думите му тази среща е договорена между Десислава Атанасова и него, като председатели на двете парламентарни групи.

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" отрече върху него или върху парламентарната група да е имало външен натиск, за да се случи срещата с ГЕРБ.

Той подчерта, че въпросите, които трябва да се обсъждат, са за дневния ред на Народното събрание в следващите дни и месеци. "Това няма да е разговор за подкрепа на правителство или на мандат, а говорим относно политики, които трябва да се следват, за да могат да бъдат решени проблемите на българските граждани", заяви Гюров.

Той е категоричен, че не е възможно "Продължаваме промяната" да промени досегашната си заявка, че няма да управлява с ГЕРБ и ще бъде контрапункт на модела, въведен с тяхното управление.

По думите му, когато вторият мандат бъде връчен на "Продължаваме промяната", ще предложат вариант, скрепен от политиките, подкрепяна от партията и с персонален състав, базиран на тези политики.

Без коалиция

"Ще очакваме останалите партии да изкажат мнението си дали биха подкрепили такъв мандат, но не в коалиционен формат. Това би било най-вероятно формат на правителство на малцинството. Ще направим консултации в Народното събрание и на базата на това ще решим дали ще бъде изпълнен втория мандат", каза още Андрей Гюров.

Той отрече да има разцепление в партията. „Нормално е да има различно мнение. В случая с Ф-16 имаше различни съображение по какъв начин да бъде скрепено в договора за доставката на вторите осем изтребителя, че ние няма да купуваме самолети на картинка, а ще правим плащания едва след като видим доставка по първия договор. Имаше различия, но ние знаехме, че това няма да попречи на сключването на договора и на ангажимента, който е поет за модернизиране на армията", коментира председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната".

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:44 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Данъци и бюджет виж още

Коментари

Финанси виж още