IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лингорски: БНБ работи активно за навременното влизане в еврозоната 

Не стриктното спазване на критериите, а траекторията на икономиката е по-важна, казва членът на УС на БНБ

12:10 | 04.11.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Investor Media Group
Снимка: Investor Media Group

Българската народна банка работи изключително активно по мандата, който Народното събрание потвърди и даде на 27 октомври с почти конституционно мнозинство от 157 гласа, който я ангажира, както и другите институции, да работят ускорено с перспектива въвеждане на еврото като национална валута от 2024 г. Това мнение изказа Илия Лингорски, член на УС на БНБ, в блиц интервю с Ивайло Лаков в рамките на Investor Finance Forum. 

Същевременно Лингорски заяви, че централната банка не е издавала доклад за предимствата и недостатъците от влизането на страната в зоната с единна валута, наричайки това „някакво активно мероприятие“. „За съжаление, това е част от публичния живот“, каза финансистът. 

Лингорски припомни, че в продължение на повече от 10 години регулаторът е изготвял редица официални публични анализи и доклади, които винаги са били достъпни. „Това, което се случва в момента не е свързано с някакъв документ или доклад, който Българската народна банка е изготвила или Управителният съвет е приел. Бих го нарекъл някакъв вид некоректни публични спекулации“, каза Лингорски. 

„С въвеждането на еврото като национална валута ние ще придобием суверенитет и ще придобием част от колективния суверенитет в еврогрупата, в евросистемата, в еврозоната. И на практика ще се върнем по единствения възможен начин за излизане от настоящия паричен режим към режим, в който има парична политика, режим, в който има независима валута и то валута, в която можеш да имаш абсолютна сигурност за привличане на средства за финансиране. 

На фона на факта, че нашата валута е вързана към еврото вече 25 години, на практика всички шокове, свързани със симетричността на цикъла, отдавна са абсорбирани в икономиката, стана ясно от разговора. „Неотдавна по случай 120-годишнината от основаването си най-старата икономическа академична катедра у нас - катедра „Икономика“ на СУ „Свети Климент Охридски“, беше публикувана една много задълбочената монография с академични изследвания, което показва всички аспекти на този процес и предизвикателствата за бъдещето. Основното заключение беше, че българската икономика има висока степен на готовност както за въвеждане на еврото, така и за успешно функциониране в евросистемата“, каза още Лингорски. 

На въпрос за това дали има някакви сътресения по банките и тревоги след влизането в банковия съюз експертът каза, че ако имаше такива, със сигурност вече обществото щеше да е чуло за тях. „Но българските банки имат много висока степен на готовност и вече свикнаха да работят в условията на единния надзорен механизъм, което пък, от друга страна, направи БНБ първа и единствена все още институция, която реално участва и е интегрирана в институционалните механизми на еврозоната именно с участието в единния надзорен механизъм“.  Главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов oткрива Investor Finance Forum. Снимка; Investor Media Group Главният редактор на Investor.bg Бойчо Попов oткрива Investor Finance Forum. Снимка; Investor Media Group

По думите му е много важно и да се обясни ясно на хората, които не са толкова ангажирани с механиката, техниката, логистиката и социалните аспекти и детайли на тази дискусия, че процесът е много добре изпитан и ще бъде и много прозрачен. „Този процес няма да се отрази, особено в страна, която е свързана с валутата си с Европа повече от две десетилетия по начин, по който може да се правят неправилни паралели с други страни. Разходите, свързани с преминаването от една система към друга, са напълно ясни. Спекулира се много за това, че, видите ли, това ще създаде допълнителен инфлационен натиск. Това също трябва да бъде обяснено защо няма да се случи -  защото превалутирането на цените всъщност ще запази цените и разликите ще бъдат абсолютно минимални и затова вече има опит и достатъчно данни от другите страни“, коментира Лингорски. 

А по отношение на спазването на всички критерии за влизане в зоната Лингорски коментира, че не става дума за „притваряне на очи от страна на Франкфурт, а за абсолютна убеденост и за това каква е траекторията на икономиката, когато излезе конвергентният доклад. „Когато оценяваха Хърватия, също имаше разминаване по някои критерии, за които не беше направен компромис, просто имаше достатъчно аргументи, за да се види, че и по отношение на дълга, и други аспекти траекторията на хърватската икономика е правила.  Главният изпълнителен директор на Bloomberg TV Bulgaria Георги Бисерински. Снимка; Investor Media Group	Главният изпълнителен директор на Bloomberg TV Bulgaria Георги Бисерински. Снимка; Investor Media Group

Запитан доколко това, че България не съумява да сформира редовно правителство, представлява риск за процеса на присъединяването, Лингорски припомни и нуждата да бъде потвърден мандатът на управителя на БНБ. „Но това беше казано от управителя на БНБ в Народното събрание, защото със служебни правителства и служебно ръководство на БНБ естествено е, че си създаваме рискове… Управителят на БНБ беше изключително ясен в своето изложение пред народните представители на 27 октомври, а именно за това, че на първо място този въпрос е политически, икономически и технически. Въпросът е политически, и, разбира се, имаме нужда от този консенсус, който Народното събрание вече изрази. Имаме нужда от Народното събрание, което ще избере управителя на Българската народна банка, ще потвърди мандата, особено от гледна точка на това, че става дума за нещо конкретно като въвеждането на еврото в България, за да може институциите да имат своята комплементарност“, посочи още Лингорски. 

Генерални партньори на конференцията са Fibank и Аурубис България. Основни партньори на събитието са Management Financial Group, Алтерко АД, ЕЛАНА Финансов Холдинг и Сирма. Събитието се организира с подкрепата на Amundi Asset Management, Compass Invest, Българска фондова борса, Johnnie Walker, хипермаркети HIT Max и онлайн супермаркет Shop.Gladen.bg и Девин ЕАД. Официален автомобилен партньор на събитието е PORSCHE SOFIA IZTOK|VW.

Институционални партньори на Investor Finance Forum са Френско-българска търговска и индустриална камара, Германо-Българска индустриално-търговска камара, Българска стартъп асоциация(BESCO), Изпълнителна агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Betahaus Sofia, CEED Bulgaria, Sofia Tech Park, Асоциацията на българските лидери и предприемачи (ABLE) и Висшето училище по застраховане и финанси (ВУЗФ).

Медийни партньори са Bloomberg TV Bulgaria, Dnes.bg, сп. BGLOBAL и „Мениджър Нюз“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:09 | 04.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

Финанси виж още