IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пеканов: България трябва да се бори да влезе в Еврозоната на 1 януари 2024 г.

На провелите се преди месец избори българите препотвърдиха желанието за по-тясно сближаване и активно участие в европейските процеси, пише вицепремиерът

07:26 | 25.10.22 г. 1
Автор - снимка
Създател
Атанас Пеканов. Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА
Атанас Пеканов. Снимка: БГНЕС/НАДЕЖДА ПЕЕВА

България трябва да продължава работата и да се бори да влезе в Еврозоната със зададената към момента целева дата - 1 януари 2024 година. Това е становището на служебния вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов, споделено късно в понеделник в профила му във Facebook. Според него членството в Еврозоната трябва да стане стратегическа цел. 

„В 21-ви век успешното развитие на страната може да се постигне само в сътрудничество и кооперация с останалите европейски държави. Необходимо е да бъдем част от големите съюзи, да имаме възможността да защитаваме своята позиция там и да взимаме решенията, вместо само да прилагаме чужди такива. Да бъдем архитекти на икономическата си политика, вместо само ползватели на такава“, пише Пеканов. 

Той пояснява, че живеем в турбулентни времена и различни сили ще се опитат да спекулират и да саботират процеса. „Смятам, че на провелите се преди месец избори българите препотвърдиха желанието ни за по-тясно сближаване и активно участие в европейските процеси. Надявам се проевропейските сили в Народното събрание да реагират своевременно, за да бъдат надмогнати тези спекулации и да се покаже, че мнозинството подкрепя този път на България“, отбелязва Атанас Пеканов.

За една малка отворена икономика, която иначе само лъкатуши по течението на глобалната икономика, влизането във втората най-използвана валута в света може да служи като котва на стабилността, пише още вицепремиерът. „Това има своите безспорни позитиви, сред които увеличаване на сигурността чрез засилване на надзора, стимулиране на експортните сектори и на туризма, пълен достъп до финансовите пазари и глобалната финансова инфраструктура, отпадане на трансакционните такси, изсветляване на доходите, повишаване на кредитния рейтинг и съответно намаляване на лихвите по държавния дълг. Това не е маловажно, защото има пряко отражение върху държавните ни разходи - милиони левове на година, които плащаме на международните банки в по-високи лихви, могат да се вложат в здравеопазване и образование“, посочва Пеканов в публикацията си. 

Забавянето на процеса на въвеждане на еврото води след себе си големи рискове, особено през следващите години на финансови турбуленции и затягане на финансовите условия на глобално ниво.
Атанас Пеканов
вицепремиер по управление на европейските средства на България

„Чувам призиви да премислим избора си. В основата си тези призиви дълбоко в себе си искат да ни убедят, че Германия, Франция, Испания, Италия, Словакия, Словения - всички те са се объркали, когато са приели общата валута, че тя е грешка и те не знаят какво правят. Сигурен съм, че могат да се намерят мними експерти и публични фигури със спорен авторитет, които да говорят това от сутрин до вечер. Но също така съм сигурен, че мнозинството от българските граждани не вярва в този аргумент“, посочва Пеканов. Според него поради тази причина се нуждаем от ясни действия и продължаване на процеса по присъединяване. „Забавянето на процеса на въвеждане на еврото води след себе си големи рискове, особено през следващите години на финансови турбуленции и затягане на финансовите условия на глобално ниво“, смята той.

Пеканов отчита, че еврозоната не е перфектна и все още не е напълно завършен паричен съюз. Той обаче подчертава, че от години усилията са насочени към това общата валута да стане по-силна институционално и такива стъпки са предприети в последните две години - както приемането на Механизма за възстановяване и устойчивост, така и неконвенционалните мерки на ЕЦБ за засилване на общите отговори, вместо всяка страна да се оправя сама за себе си. „Допълнителната интеграция, структурните промени на Икономическия и паричен съюз и подялбата на рисковете от кризи са ключови стъпки, така че общата валута стана по-силна и по-устойчива. Именно тази подобрена институционална архитектура прави още по-смислено членството на България в Еврозоната“, посочва Пеканов.

Вицепремиерът посочва също, че страната ни е поела ангажимент за приемане на еврото още с влизането си в Европейския съюз. „Последните два редовни кабинета направиха важни стъпки в тази посока. През 2020-та година станахме член на валутния механизъм ERMII, което представлява де факто решението, стартиращо финалния процес. Времето за анализи е било преди това. В Хърватия анализите са направени през 2017-та година и ясно са задали посоката за влизането на страната в ERMII - стъпката, след която логично и неизбежно следва влизането в Еврозоната.

Редовният кабинет на премиера Кирил Петков прие Националния план за въвеждане на еврото, който рамкира техническите процеси на подготовка. Получихме положително становище от Икономическия и социален съвет – своеобразния граждански парламент на страната, където са представени работодатели, синдикати и гражданското общество. Радостно е, че всички социални партньори имат конструктивно и зряло поведение по темата. В края на миналата седмица в Аулата на Софийския университет беше представена академична монография от редица български икономисти и представители на катедра „Икономика“, която задава пътя на България за членство в Еврозоната, подчертава доминиращите позитиви от влизането и дискутира как да бъдат избегнати или адресирани евентуални рискове пред гражданите“, пише още вицепремиерът Атанас Пеканов във Facebook. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:00 | 25.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Икономика и макроданни виж още

Коментари

1
rate up comment 1 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
Увеличаване на надзора....на банките, но намаляване на надзора на правителствените харчове!На следващите избори може да има още повече дървени глави да гласуват за Толупа и Копейкин и да се прегърнат да управляват заедно (защото волята на народа в два поредни избора е това примерно). Ако го няма паричният съвет да не могат да се теглят безкрайно количество заеми ще построим всички магистрали за 2г, които ще се изпълнят с дупки след още 1-2г,ще ги ремонтираме пак с "нашите хора", а народът плаща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още