IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нина Стоянова, БНБ: Платежните системи в България се подготвят за въвеждане на еврото

Две трети от клиентските сметки в България вече са достъпни за незабавни плащания в левове, съобщи подуправителят на БНБ, ръководител на управление “Банково”

12:33 | 28.10.22 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

Платежните и сетълмент системи в България въвеждат съвременни технологични решения и гарантират сигурността на платежния процес, както и подготовка за въвеждане на еврото в страната. В това уверява Нина Стоянова, подуправител на БНБ, ръководител на управление “Банково” в най-новото издание на Асоциацията на банките в България.

Тя потвърди, че на практика клиентските преводи в левове вече изпълняват техническите и бизнес изисквания на стандартите за SEPA (Единна европейска платежна зона - бел. ред.) преводи, които се прилагат и за плащанията в еврозоната.

Нина Стоянова обяснява, че крайният срок за миграция към новата платформа за незабавни плащания в левове е април 2023 г., но вече реално се извършват трансакции в рамките на 10 секунди, 365 дни в годината, 24 часа в денонощието, като близо две трети от клиентските сметки в България вече са достъпни за незабавни плащания.

Подуправителят на централната банка съобщава, че успешната реализация на проекта е предпоставка за безпроблемна бъдеща миграция на всички клиентски плащания към плащания в евро, съобразно стандартите, приложими в еврозоната.

При подготовка и организация на миграцията на плащанията в публичния сектор в страната към стандартите на SEPA вече се правят промени в платежните нареждания и начина на обработка на преводи, свързани с бюджета, банките, бюджетните разпоредители и общините. Предвижда се повишаване максималния праг на преводите, обработвани през националната платежна система БИСЕРА6, от 100 хиляди на 500 хиляди лева, а на по-късен етап и пълното му отпадане, в съответствие с изискванията на SEPA, където платежните системи нямат лимит на стойността на обработваните нареждания за превод.

Нина Стоянова уточнява, че при отпадане на този праг за трансакциите, през платежните системи за големи плащания в лева (RINGS) и евро (ТARGET2-BNB) на практика ще продължат да се обработват предимно междубанкови кредитни преводи и заявки за сетълмент, подавани от участващите платежни системи и системи за сетълмент на ценни книжа.

Що се отнася до системите за сетълмент на ценни книжа в страната, промените са предвидени в Националния план за въвеждане на еврото в България. Те засягат мерки и дейности, свързани с присъединяване на Депозитаря на ДЦК в БНБ и Централен депозитар към TARGET2-Securities.

TARGET2-Securities предлага общоевропейски сетълмент – паричен и на ценни книжа, с пари в централна банка. По този начин българските ценни книжа ще имат една по-добра достъпност за инвеститорите от Европейския съюз. Платформата T2S ще предоставя хармонизирани и стандартизирани услуги за сетълмент на принципа доставка срещу плащане (DvP) на брутна база в реално време.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:35 | 28.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Банки и застрахователи виж още

Коментари

4
rate up comment 4 rate down comment 3
Alex Silver
преди 1 година
Еврото се срина далече под долара. Да искаме да влезем в доларовата зона, това го разбирам. Но да искаме веднага да влезем на пързалката надолу, ами това само евронедочесани гаванки могат да го искат. Това изцяло е против нашите интереси, но в помощ на съсипаната от некадърни и непочтени акушерки еврозона. И какво? Ние като най-бедни ще помагаме на всеки друг, но не и на себе си. Справка - мисията в Ирак, Афганистан, сега Украйна. А на нас кой и кога ще се сети да помага?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 6
miloshev
преди 1 година
Нямам търпение да влезнем в еврозоната и Боко да почне да тегли евра, за да ни "оправи". Друго си е в момент на рекордна ифлация в ЕС и сриващо се евро ние да драпаме към еврозоната.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 13
khao
преди 1 година
До: andy Българския народ е ЗА еврото, не познавам човек с работа и семейство който да е против! ае чупка !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 15 rate down comment 13
andy
преди 1 година
Опитват се подмолно да подхлъзнат българския народ към пропастта на еврото!!! ЕвроАтлантическите ДЕМОНОкрати от всичко най-много се страхуват от демокрацията! Всичко при тях става скришом и под масата. Изпълняват заповедите на господарите си без да питат Българския народ. А последния стои, гледа умно, клепа и руча зелена трева...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още