IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кирил Петков: Коалиция ГЕРБ-ПП няма да има в нито един от мандатите

Срещата между ПП и ГЕРБ е първа крачка към правителство или ще се използва за оправдание при отиване на нови избори, коментира Корнелия Нинова

11:26 | 06.11.22 г. 3
Лидерът на ПП Кирил Петков на консултациите при президента Румен Радев. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС
Лидерът на ПП Кирил Петков на консултациите при президента Румен Радев. Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Това, което ще се случи във вторник (на срещата между ГЕРБ и "Продължаваме промяната), е това, което ние обявихме преди месец и то е, че ще бъдем конструктивна опозиция. Имаме 16 политики, които са ни важни и защото са важни за българския народ – от пенсии до минимална работна заплати, сме готови да говорим с всяка политическа сила за тях, но трябва да е в Народното събрание, да е пред камери и никой да не се заблуждава, че това ще бъде разговор за коалиции, подкрепи на мандати.

Това заяви пред bTV съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и допълни, че няма да има коалиция ГЕРБ-ПП в нито един от мандатите.

 „Ясно казваме, няма да подкрепим първия мандат, 16 приоритета са ни важни и като опозиция ще ги подкрепим, който и да ги предложи. Показваме на ГЕРБ как трябва да се правят нещата. Миналото на старите договорки в тъмни стаички не работи с нас“, добави той.

Петков каза още, че ГЕРБ не трябва да кани само ПП на разговори, а всички партии.

„Това е начинът, по който се прави. Вижте от 240 депутати дали можете да формирате 121. Ако ли не кажете на българския народ: „Не се справихме, не можахме“. След това мандатът ще дойде при нас. Ние ще направим точно това. Ще поканим абсолютни всички партии, за да видим коя партия какви политики вижда, че трябва да се случат. Не за коалиции“, допълни бившият премиер на страната.

Той заяви още, че не вижда нито един човек в групата на ПП, който да мисли, че може да изневери на своите обещания пред изборите.

"Най-доброто, което Иван Гешев може да направи, е да подаде своята оставка", така Петков отговори на въпроса защо ПП не са отишли на срещата с главния прокурор.

В същото време лидерът на БСП Корнелия Нинова коментира пред БНР, че "политическата ситуация е много динамична и много зависи при кого ще отиде третият мандат“. „Трябва да се търси стабилно мнозинство, за да има предвидимост и за икономиката, и за хората, и за международните ни партньори. ... Ако третият мандат дойде при БСП, ще направим опит да има мнозинство и стабилност в държавата", допълни тя.

Нинова потвърди позицията на партията, че няма да подкрепи правителство, съставено с мандат на ГЕРБ, на ДПС или на "Възраждане".

Тя определи като "странно" съгласието на "Продължаваме промяната" да се срещне с ГЕРБ.

"Очевидно в ПП текат някакви процеси. Очевидно има и динамика в отношенията им с ГЕРБ. Тази среща или е първа крачка към съставяне на правителство на ПП и ГЕРБ, или е пиар акция, с която след това и двете страни да се оправдаят, че отиваме на избори. Да кажат, че са искали, но другите са виновни", каза Нинова.

По думите ѝ със ситуацията, в която се намираме, страната се движи към президентска република.

"Президентът управлява вече достатъчно дълго през служебни кабинети, без парламент, без контрол от законодателна власт и трябва партиите да реагираме на това. БСП сме категорични, че парламентарното управление е най-доброто и трябва да се запази. Това беше и причината да подкрепим избирането на председател на парламента. Избирането на Вежди Рашидов беше компромис. Другото означаваше блокаж на парламентаризма и наливане на масло в огъня на онези, които искат президентско управление", изтъкна Нинова.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:26 | 06.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
andy
преди 1 година
Мантрата на корумпираните политици - "Ако ти не ги лъжеш, те няма да ти вярват!" Явор Дачков
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 0 rate down comment 2
andy
преди 1 година
Този лъже как диша, даже и вместо дишането!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 1 rate down comment 0
danchomentata
преди 1 година
Каква тиква стрчи на връх Вола?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още