IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колко близо е България до влизане в Шенген?

Все още имаме шанс за Шенген до края на годината, нужни са усилията на всички партии у нас, смятат евродепутати

14:20 | 28.11.22 г. 6
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

България все още има шанс да бъде приета в Шенген до края на годината. Необходими са обаче усилия от страна на всички политически сили в страната. Около това становище се обединиха евродепутатите от Прогресивния алианс на социалистите и демократите/БСП - Петър Витанов и от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков, които коментираха темата по БНТ.

Според Андрей Новаков причината все още да не сме в Шенген, е желанието на нидерланския премиер Марк Рюте да остане на власт още един мандат, отказвайки да се противопостави на екстремистките партии в своята страна. Той призова да се спре с коментарите, че не сме готови за Шенген, защото, според него, това не отговаря на реалността, а пречи на усилията за присъединяването ни.

"Това е нихилизъм в чиста форма – всички коментари, че не заслужаваме Шенген, и еврозоната не заслужаваме, и най-добре и от ЕС да ни изкарат. Накрая ще започнем да симпатизираме на нидерландците за това, че са ни казали да не влезем в Шенген“, коментира Новаков. Той призова и евродепутатите, и политиците ясно да заявят, че това е  национален идеал и всички да работят за това, защото през годините за тази цел са допринесли много хора.

По думите на Новаков, правителството "Петков" е имало историческия шанс да вкара страната ни в Шенгенското пространство, но го е пропуснал и сега това наваксване трябва да се компенсира.

Според Петър Витанов, каквото е трябвало да направи България на ниво европейски институции, е направено. Оттук нататък са нужни усилия от страна на лидерите на всички политически партии и на правителството. "Имаме две седмици. Всяка една политическа партия може да работи като впрегне своите контакти и усилия. Ето, Рюте е в добри отношения с Кирил Петков, значи "Продължаваме промяната" трябва да се включи, в Австрия канцлерът е от ЕНП, ГЕРБ могат да използват контактите си, социалистите работим с Швеция", посочи той.

За влизането на България в Шенген са необходими двустранни разговори на дипломати и министри и по-твърда позиция. Това смята експертът по международни отношения Милен Керемедчиев. По думите му не трябва да се оставя само на евродепутатите темата за Шенген, а са необходими двустранни разговори на дипломати и министри.

"Трябва да вадим "изправена" политика. Членството в Шенген ни се полага като членове на ЕС. По-твърдата позиция стои много по-силно. Не трябва да ни подритват за пореден път", каза той по Нова телевизия.

Керемедчиев посочи, че изискванията не се променят - борба с корупцията и организираната престъпност, както и върховенство на закона. „Вървим вкупом с Румъния без да имаме значителен напредък. Хърватия е много по-изгодна позиция, мигрантският натиск не е толкова тежък“, посочи той. 

Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията смята, че много повече мигранти минават през Хърватия, отколкото през Унгария. "Трябва да поискаме данни от Австрия за тяхната биометрия за преминаващи мигранти. Бих препоръчал да се поискат данни и от Нидерландия. В рамките на пет месеца трима полицаи бяха убити на нашата граница и един тежко ранен. Харчат се огромни ресурси, за да се спре мигрантския поток и пак сме в ролята на слабия играч. Проблемът не е само наш, има много път докато един мигрант стигне до Германия", смята той.

Според него със сигурност по отношение на организираната престъпност има още какво да се направи. "България лесно би могла да вози бежанците от едната си граница до другата, защото те не искат да останат у нас. Така че нямаме особен интерес да ги спираме, но въпреки това отделяме сериозен ресурс да ги спираме, това трябва да се казва", подчерта Безлов.

Бизнесът у нас поиска решителни действия за приемането на България в Шенген. Големите индустриалци, членове на Управителния съвет на КРИБ, поискаха да се предприемат изключително решителни действия в оставащите дни и часове, за да бъдем приети в Шенгенското пространство.

Днес и утре министрите на вътрешните и на външните работи - Иван Демерджиев и Николай Милков, ще бъдат на посещение в Хага за срещи по въпроса за присъединяване на България към Шенген.

В петък в Брюксел министър Демерджиев проведе предварителни разговори с представителите на Австрия и Швеция и с еврокомисаря за вътрешните работи Илва Йохансон.

Във връзка с резервите на втората по големина партия в Швеция към присъединяването ни Демерджиев посочи, че нито Австрия, нито Швеция са заявили категорични позиции срещу присъединяването на България в момента. „Но те имат своите изисквания -искат информация, искат време, искат дебат. Трябва решение на съответните органи в Швеция - в случая парламента. Така, че работим, позитивни сме и трябва максимално да използваме времето си до 8-и декември", каза министърът, цитиран от БНР. Демерджиев допълни, че Нидерландия в момента не посочва конкретни резерви, а ще изчака доклада на мисията на Европейския съюз от проверката по външните граници, който е положителен. 

Българският парламент прие декларация относно присъединяването на България към Шенгенското пространство. Народното събрание призова Съветът на ЕС да приеме решение за пълно прилагане на разпоредбите на правото от Шенген по отношение на България, с което да гарантира премахването на проверките по всички вътрешни граници на страната - сухопътни, въздушни и морски - от началото на 2023 г. 

България, Румъния и Хърватия отговарят на условията за влизане в Шенген и Съветът на ЕС трябва да им позволи без забавяне да участват пълноценно в Шенгенското пространство. Това записаха в политически документ от Европейската комисия миналата седмица.

Под ръководството на чешкото председателство на 8 декември Съветът по правосъдие и вътрешни работи ще гласува за пълното участие на България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство без контрол на вътрешните граници. Прага предвижда отделно гласуване на кандидатурата на Хърватия, за която няма възражения да влезе в Шенген, и второ гласуване за България и Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:21 | 28.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още