IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бизнесът у нас иска решителни действия за приемането на България в Шенген

Страната ни губи с всеки изминал ден възможностите за подобряване на инвестиционния климат и за привличане на инвестиции, посочват от КРИБ

14:39 | 22.11.22 г. 1
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Влизането на България в Шенген не следва да се отлага за пореден път. Трябва да се предприемат изключително решителни действия в оставащите дни и часове, за да бъдем приети в Шенгенското пространство. Това се посочва в отворено писмо от големите индустриалци, членове на Управителния съвет на КРИБ, адресирано до президента, служебния кабинет и парламента.

Всяко ново отлагане е пагубно за българския бизнес и нанася не само огромни щети върху индустрията и икономиката ни, а влияе и върху целия обществен интерес на българските граждани, посочва се в писмото. И се допълва, че България отдавна е изпълнила всички условия за приемането ни в Шенген, но въпросът от технически се превръща в политически. 

„Като представители на национално отговорния български бизнес смятаме, че влизането на България в Шенген е национална цел, която стои над партийните интереси. Считаме, че страната ни губи с всеки изминал ден възможностите за подобряване на инвестиционния климат и за привличане на инвестиции. Целият бизнес иска да се развива без транспортни формалности и усложнения и очаква да ползва икономическите облекчения от премахването на границите“, пише още в писмото.

Отбелязва се, че е направено досега всичко необходимо, но трябва в оставащите дни и часове да се предприемат още по-решителни действия.

Индустриалците посочват, че основните канали за въздействие, които са използвани досега, очевидно не работят. „Нека да се обърнем към добрите практики от вековете, които включват техники като посредничеството, добрите услуги, и ако те не сработят, естествено е да се прибегне към института на реципрочността, който включва приемането дори и на драстични ответни мерки към тези, които поставят България години наред в дискриминационно положение. Това особено се отнася за страни членки на ЕС с доказан двойствено дискриминационен подход към страната ни. Нека да наложим нашата позиция, че опазването на външните граници на Европейския съюз е обща отговорност на страните членки“, пише в писмото.

Те смятат, че ще бъде абсолютна несправедливост, ако не бъде приета страната ни в Шенген.

Представителите на големия индустриален бизнес, мениджъри и работодатели застават зад искането за премахване на това несправедливо отношение към България и към българската икономика.

Преди дни парламентът прие декларация относно присъединяването на България към Шенгенското пространство. Българският парламент призовава Съветът на ЕС да приеме решение за пълно прилагане на разпоредбите на правото от Шенген по отношение на България, с което да гарантира премахването на проверките по всички вътрешни граници на страната - сухопътни, въздушни и морски - от началото на 2023 г. 

България, Румъния и Хърватия отговарят на условията за влизане в Шенген и Съветът на ЕС трябва да им позволи без забавяне да участват пълноценно в Шенгенското пространство. Това записаха в политически документ от Европейската комисия миналата седмица.

Под ръководството на чешкото председателство на 8 декември Съветът по правосъдие и вътрешни работи ще гласува за пълното участие на България, Румъния и Хърватия в Шенгенското пространство без контрол на вътрешните граници. Прага предвижда отделно гласуване на кандидатурата на Хърватия, за която няма възражения да влезе в Шенген, и второ гласуване за България и Румъния.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:51 | 22.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
scott
преди 1 година
искай си.ше си стоиш в безшенгения и безеврова......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още