IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Крум Зарков: Ралистично е през октомври да влезем в Шенген

Противодействието срещу каналджийството няма да е достатъчно ефективно при липса на съдействие на международно ниво

10:38 | 02.03.23 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Реалистично е България да влезе в Шенген през октомври тази година. Това каза правосъдният министър Крум Зарков пред Bulgaria ON AIR.

"Влизането на България в Шенген ще заздрави охраната на на външната граница на ЕС и само по себе си няма отношение към мигрантския поток", изрази мнение Зарков по отношение на изказването на нидерландския премиер Марк Рюте, че бежанци преминават границата ни за 50 евро. "Спомена се дата през октомври. Според мен тя е реалистична за влизането ни в Шенген, ако всички проявят отговорност", допълни министърът.  

Зарков коментира и темата за каналджийството и трафика на хора. Той посочи, че мигрантите и трафикът на хора се организират от международни групи. „Ние хващаме шофьорите, но много от организаторите не са в България. Противодействието няма да е достатъчно ефективно при липса на съдействие на международно ниво", смята правосъдният министър. 

Зарков припомни, че в Министерството на правосъдието са върнали вече закрития Съвет за криминологични изследвания, чиято първа задача е била да изготви анализ на ефективността на закона по отношение на наказанията за трафик на хора и каналджийството. Той предвижда наказание от 1 до 6 години затвор и големи глоби.

"Вдигането на наказанията само по себе си не води до ефект. Много по-ефективна е неизбежността на наказанието", каза правосъдният министър.

Във връзка с новите правила за личния фалит и законопроекта, който получи зелена светлина на първо четене от депутатите, но заради краткия живот на парламента сега всичко трябва да започне отначало, министърът каза, че новият законопроект, публикуван за обществено обсъждане тази седмица, е подобрен.

Зарков отбеляза, че при добро желание Законът за личния фалит може да бъде приет за месец и половина. Необходимо е ясно мнозинство, което да подкрепи промените.

"Единствено у нас все още няма Закон за личния фалит, макар в България да има много хора, които биха могли да се възползват. От този закон може да се възползва добросъвестният длъжник. Системата у нас е направена така, че много бързо може да те въвлече - има случаи, в които на човек му се взима всичко изкарано над минималната работна заплата и 10 години по-късно дължи повече, отколкото когато е взел своя кредит. Всички тези ситуации водят до това, че на добросъвестните длъжници им е по-трудно да излязат от спиралата от тези, държащи се като мошеници", заяви служебният министър на правосъдието.

По думите му процедурата може да бъде отворена, ако даден човек е задлъжнял за повече от 6 месеца с над 10 минимални заплати. 

"Откривате процедура пред съд, след което кредиторите се събират на едно място, назначава се синдик и се прави погасителен план. Всички добросъвестни длъжници губят от сегашната ситуация", поясни той и допълни, че рисковете от злоупотреби са много високи. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 02.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 1
danchomentata
преди 1 година
Глава първа: Септември.- Глас народен -- Глас божи -О боже!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още