IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ЕП и страните от ЕС са се споразумели за дигитализация на визовите процедури за Шенген

Кандидатите за виза ще трябва да се явяват лично в консулските служби само ако искат шенгенска виза за първи път

21:55 | 13.06.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Европейският парламент и страните членки на Европейския съюз (ЕС) обявиха днес, че са постигнали споразумение относно цифровизацията на процедурите за виза за страните от Шенгенското пространство, предава Франс прес.

Това споразумение, което трябва официално да бъде одобрено, преди да влезе в сила, ще позволи на повечето от кандидатите за виза за Шенген  да извършват необходимите постъпки онлайн, в един единен интернет сайт, вместо в консулска служба. Ще се издава дигитална виза под формата на баркод.

Шведският министър по имиграционните въпроси, чиято страна е ротационен председател на ЕС, Мария Малмер Стенергард, заяви, че тези промени ще позволят да се увеличи сигурността на Шенгенската зона, като се намали например рискът от фалшификация.

Кандидатите за виза вече ще трябва да се явяват лично в консулските служби само ако искат шенгенска виза за първи път, ако биометричните им данни не са валидни или ако имат нов паспорт.

Когато човек има намерение да посети няколко шенгенски страни, платформата ще определи автоматично в зависимост от продължителността на престоя коя от тези страни ще трябва да обработи заявлението за издаване на виза.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:55 | 13.06.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още