IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: За Шенген обсъждаме единствено декември 2023 г.

Само България не е предала териториалните си планове, 800 млн. евро са под въпрос, каза българският еврокомисар Илиана Иванова

11:58 | 28.09.23 г.
Илиана Иванова и Николай Денков. Снимка: БГНЕС
Илиана Иванова и Николай Денков. Снимка: БГНЕС

В момента България обсъжда една-единствена възможност за влизането в Шенген - декември 2023 г. "Работим за това всеки ден. Голяма част от тези усилия са по дипломатически път, тъй като невинаги шумът и гласността помагат при този тип усилия". Това заяви Николай Денков след среща с българския еврокомисар по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова.

Това е първата официална визита в страната на Илиана Иванова след встъпването ѝ в длъжност като член на Европейската комисия от България. Освен с премиера, Иванова се срещна и с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. 

Иванова посочи, че позицията на ЕК е, че България и Румъния отговарят на критериите за членство и активно допринасят за по-доброто функциониране на Шенгенската система. По думите й целта е това да се случи до края на тази година.

Относно решението на Министерството на финансите да пренапише част от проектите в Плана за възстановяване и устойчивост Денков коментира, че още от юли е ясно, че има забавяне на средствата, което е свързано с реформата в правосъдната система и промените в енергетиката. 

"България ще представи документи в началото на октомври пред Европейската комисия. Те са на финален етап. Започва преговорен процес, в който до края на годината да доуточним всички текстове по отношение на Плана за възстановяване и устойчивост. Над 1,4 млрд. лв. няма да влязат в България, ако изпуснем срока", каза Денков.

Илиана Иванова каза, че само България не е предала териториалните си планове и загуби вече почти 100 млн. евро, а други 800 млн. евро са под въпрос.

"Плащанията по Плана са извършват въз основа на изпълнени ключови етапи и цели. Колкото по-бързо тези мерки бъдат изпълнени от българското правителство, плащането ще се случи, надявам се до края на тази година. Важно е българската страна да изпълни тези ангажименти“, подчерта Илиана Иванова. 

„Промените в правосъдната система и в енергетиката не се правят, защото някой ги иска, от тях имат нужда българските граждани, за да се осигури по-добро бъдеще. Целта е евтин ток, за да може българската икономика да е конкурентоспособна. Токът от въглищните централи ще бъде неконкурентоспособен спрямо другите алтернативи. Трябва да имаме капацитет от въглищни централи, но да развиваме и другите възобновяеми източници, защото те ще бъдат по-евтини в средносрочен и дългосрочен план", каза Денков.

Илиана Иванова подчерта, че с правителството трябва да работят заедно.

“На национално ниво да осигурявате тази необходима стабилност и взимането на бързи и адекватни решения, а аз от своя страна да представлявам страната ни в колежа на комисарите в Европейската комисия, защото предстоят важни теми – прегледът на средносрочната финансова рамка, както и на дългогодишната финансова рамка. Трябва да имаме своето място на масата на тези преговори“, подчерта еврокомисарят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:59 | 28.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още