IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Радев: За да влезем в Шенген, трябва да убедим обществото в Австрия, не само политиците

Държавният глава очаква активна политика на служебното правителство за присъединяването на страната ни към Шенген

10:30 | 20.09.23 г. 1
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

За да влезем в Шенген, трябва да убедим обществото в Австрия, а не само политиците, че България е надежден член на ЕС, охранява добре границите си и заслужава да бъде част от това пространство, заяви президентът Румен Радев на брифинг в централата на ООН във вторник.

"Трябва да работим много по-активно не само на политическо ниво с Австрия. Ние трябва да работим така, че да убеждаваме обществото в Австрия, че трябва да бъдем членове на Шенгенското пространство, за да може обществото в Австрия да помага на своите политици да вземат решение", каза Радев, цитиран от  БТА.

Държавният глава се срещна вчера с австрийския си колега Александър Ван дер Белен в кулоарите на Общото събрание на световната организация и му благодари за системната подкрепа, която оказва на България по нейния път към Шенген. "Той прави редица публични изявления, че България и Румъния трябва по-скоро да станат членове на общото Шенгенско пространство", каза Радев.

Президентът припомни, че за половин година два пъти е посетил Австрия по покана на премиера Карл Нехамер и на президента Ван дер Белен, че е ходил на форума във Вахау, за да изложи позициите си, освен пред политици, пред общественици, медии, дипломати, представители на академичните среди. 

Диалогът с Австрия да не се ограничава само на политическо ниво, а българските институции да продължат да работят с представителите на научните среди, обществени организации и медиите, така че австрийското общество да разбере, че България е надежден член на ЕС, полага всички усилия за охраната на своите граници и заслужава да бъде в Шенген, призова още президентът.

Държавният глава посочи, че очаква активната политика на служебното правителство за присъединяването на страната ни към Шенген да бъде продължена от редовното правителство, така че „нашият глас да бъде чут много по-силно“.

Българските правоохранителни органи залавят трафиканти на мигранти от почти всички държави членки на ЕС, които идват в България да правят бизнес, посочи той. Но по думите му финансовите и оперативните центрове на нелегалния трафик не са в България, а са в Германия, Австрия, Нидерландия. "И ако ние не ударим тези центрове, нелегалната имиграция през България ще продължава", каза още президентът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:31 | 20.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Иво Орозов
преди 7 месеца
Не че се заяжда, но в момента нямаме служебно правителство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още