IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фон дер Лайен: Трябва да допуснем България и Румъния в Шенген, без да се бавим повече

В Речта си за състоянието на съюза председателят на ЕК благодари на двете страни за добрите практики в областта на предоставянето на убежище

11:21 | 13.09.23 г. 8
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Philipp von Ditfurth/picture alliance via Getty Images
Снимка: Philipp von Ditfurth/picture alliance via Getty Images

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен обърна специално внимание на присъединяването на България и Румъния към шенгенското пространство в своята Реч за състоянието на съюза, призовавайки двете страни да бъдат допуснати в него без повече забавяне.

Говорейки за миграционната политика на Европейския съюз и постигнатото до този момент пред евродепутатите, председателят на ЕК заяви, че съюзът е успял да укрепи защитата на границите, а европейските агенции са засилили сътрудничеството си с държавите членки.

"Искам да благодаря по-специално на България и Румъния за водещата им роля в прилагането на добри практики в областта на убежището и връщането", каза Фон дер Лайен. "Те го доказаха – България и Румъния са част от нашето шенгенско пространство. Нека ги допуснем в него, без да се бавим повече", заяви председателят под аплодисментите на депутатите в Европейския парламент.

"Винаги съм била твърдо убедена, че имиграцията трябва бъде управлявана. Това изисква търпение", каза тя преди това. Според нея това изисква дългосрочни усилия с партньорите и подчерта, че преди всичко е важно единството в рамките на съюза.

"Това е и духът на новия пакт за миграцията и убежището, с който постигнахме ново равновесие. Това е равновесие между защитата на границите и защитата на хората, между суверенитета и солидарността, между сигурността и хуманността", каза Фон дер Лайен. "Превърнахме духа на пакта в практически решения. Реагирахме бързо и единно и на хибридната атака на Беларус. Работихме в тясно сътрудничество с партньорите ни от Западните Балкани и намалихме незаконните миграционни потоци", допълни тя.

Припомняме, че при гласуването на Съвета на Европейския съюз за приемане на България, Румъния и Хърватия в Шенген през декември миналата година, страната ни, заедно със северната ни съседка, не получи положителен отговор. Позовавайки се на провали в пълното прилагане на европейските стандарти по върховенството на закона, заедно с връзки между престъпни групи и политическите институции, Нидерландия и Австрия наложиха вето на кандидатурата на България, а само Австрия – на Румъния.

Присъединяването на България и Румъния към Шенген през октомври 2023 г. остава реалистично, каза през юли министър-председателят Николай Денков. Единодушни сме, че сме изпълнили всички критерии, поставени от ЕС, за влизането на двете страни в Шенгенското пространство, заяви той при посещение в Букурещ.

„Ние отдавна сме изпълнили изискванията и затова имаме съгласието на Еропейската комисия и Европейския парламент, но по правилата трябва одобрението на Нидерлания и Австрия. Така че ние ще сме готови с всичко, но трябва активна комуникационна кампания, за да убедим другите две държави, че за тях е полезно ние да сме в Шенген", коментира Денков, цитиран от БНТ.

Институциите в Брюксел се подготвят за поетапно приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство, което ще започне още тази година. Според споделената информация пред Investor.bg и EurActiv предварителният план е присъединяването към зоната за свободно пътуване да стане на два етапа – първо с премахването на контрола през летищата през октомври, а пълноправното членство, при което ще се премахне и сухопътният граничен контрол, трябва да се случи на 1 януари 2024 година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:22 | 13.09.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

8
rate up comment 1 rate down comment 3
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
Аааа, тpoлът копейка с многото регистрации, дето пляка минуси, е приехал. По тревога :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 5 rate down comment 12
Скъсана_Ушанка
преди 7 месеца
До: dobaА, сериозно, май си пропуснал разчистването на всички москалски паметници от Балтийските страни? Просто на Запад не помнят "благините" на СССР отблизо, но сега жужето Пyтткин бързо ги учи. пPaccия и нейната гадост и зловоние трябва да се премахнат отвсякъде. От този Мордор излизат само злини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 3
doba
преди 7 месеца
До: 0pk, в Берлин и Виена си стоят Т34-ките и ни***КОЙ не мисли да ги бута. Само за протокола.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 0
doba
преди 7 месеца
Дай Боже да го доживея този Шенген... Както и падането на визите за САЩ, пак дай Боже... Само думичката 'допуснем' ме притеснява леко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 11 rate down comment 9
0pk
преди 7 месеца
До: zelka007 и със стари паметници няма да ни пуснат, да знайш! Ако не ви стигнат силиците да го бишнете, поне го пребоядисайте и сменете надписите. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 7 rate down comment 20
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... докато съществуват партии като възраждане и същества като костя , няма да видим шенген !!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 17
zelka007
преди 7 месеца
До: andy ... ам'че не ги яж бананите ве , нагъвай хасковски дини и пъпеши ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 14 rate down comment 6
andy
преди 7 месеца
Мечтите на еуро центурионите са на път да се сбъднат - свободна емиграция из еуропата и банани на прИмоция ще има за всички!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още