IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Тихомир Безлов: Шансът за приемане на България в Шенген през декември е 20%

Проблемът с мигрантите и незаконните бежанци е общоевропейски, посочи главният експерт "Сигурност" в Център за изследване на демокрацията

16:04 | 11.10.23 г.

Шансът на България да бъде приета в Шенген през декември не е голям, като вероятността е около 20%. Това мнение изрази в предаването "Светът е бизнес" на Bloomberg TV Bulgaria Тихомир Безлов, главен експерт "Сигурност" в Център за изследване на демокрацията (ЦИД).

Не е напълно безнадеждно, посочи той.

Според него, на практика, след Унгария Шенгенското пространство не работи, както е замислено, защото е въведен граничен контрол. Той обясни, че това не е българският граничен контрол – по цялата зелена зона, с огради, сигнални инсталации, с втора, трета линия гранична полиция, охранителна полиция, жандармерия, четвърта линия на изход.

По думите му Австрия иска две големи промени. „Първо, да се преразгледат правилата в Шенген, защото тя има проблем в момента – всички граници около нея са затворени, включително с Германия. Вторият проблем е Берлинското споразумение – изискването бежанецът да се върне там, от където е влязъл, защото този механизъм напълно не работи“, смята експертът.

Тихомир Безлов поясни, че ситуацията с бежанците се развива и проблемът с голямата криза на Европа е свързан с „верижната миграция" – след като един член от семейството емигрира, той изтегля роднини и приятели, те помагат на други свои приятели и се „получава ефектът на снежната топка“.

„В нашата ситуация има два въпроса – от една страна има неща, които не зависят от нас. Не можем да накараме Австрия да не налага вето. Това е вътрешнополитически проблем на Австрия. Австрийските анализатори казват, че ситуацията ще е такава до парламентарните избори в Австрия през 2024 година. Какво ще се случи след това, зависи от това какво ще се случи на изборите“, коментира Безлов и напомни, че националистическата партия там води.

По думите му темата за мигрантите променя ситуацията в ЕС от Швеция до Гърция. „Навсякъде имат този проблем, а в България тази политическа тема я няма. За разлика от 2015-2016 година, темата за „нашествието" на мигрантите я няма“, подчерта експертът.

Той уточни, че Австрия иска преразглеждане на бежанската политика в ЕС и „част от играта е, че тя няма да се съгласи България и Румъния да бъдат приети, докато няма решение по отношение на нелегалните емигранти". „Не е ясно каква е позицията на Нидерландия, но изглежда, че тя няма да налага вето на фона на твърдата позиция на Австрия“, предположи експертът.

Защо Румъния влезе в остра конфронтация с Австрия и тя засегна икономическото сътрудничество между двете страни? По-евтин ли е Балканският маршрут за мигрантите? Изпълнява ли обещанието си ЕС за финансиране на Турция, за да облекчава тя мигрантския натиск към границите на Евросъюза? Промениха ли се маршрутите и моделът за проверки на мигрантите на границите? Колко мигранти може да приеме Европа? Ще се увеличи ли потокът от нелегални мигранти заради войната в Близкия изток?

Вижте целия коментар във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Светът е бизнес" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:04 | 11.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Bloomberg TV виж още

Коментари

Финанси виж още