IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румъния заплашва черноморски газов проект заради ветото на Австрия върху Шенген

Като частична собственост на OMV газовото находище Neptun Deep е въвлечено в дипломатически спор

12:02 | 06.10.23 г. 5
Част от проекта Neptun Deep. Снимка: OMV Petrom
Част от проекта Neptun Deep. Снимка: OMV Petrom

Газов проект в Черно море се оказва замесен в дипломатически спор заради опозицията на Австрия да допусне Румъния в Шенгенското пространство.

Австрийската енергийна компания OMV е частичен собственик на газовото поле Neptun Deep край румънските брегове, който може да добива 10 млрд. куб.м газ годишно към 2027 г. Румънският премиер Марчел Чолаку миналия месец заяви, че правителството му не желае да промени закон, уреждащ офшорните продажби на газ – срещу което OMV възрази – докато Австрия продължава да налага вето на влизането на страната му в Шенген, припомня Financial Times.

“Ще... продължим напред въз основа на настоящата форма на офшорния закон, точно както Румъния ще продължи да поддържа своите аргументи относно присъединяването към Шенгенското пространство, включително в европейските съдилища, ако Австрия не промени позицията си“, каза Чолаку пред журналисти след среща с представители на OMV в Букурещ на 18 септември.

През юни OMV заведе дело срещу Румъния в международен арбитражен съд, след като Букурещ промени закона, уреждащ офшорните продажби на газ, за да гарантира правителствено вето върху частни договори в „извънредни ситуации“. Румънската държава контролира 50% от Neptun Deep, а другата половина е собственост на OMV Petrom.

Преди това Чолаку заплаши да даде Виена на съд и да поиска до 2% от икономическото производство на страната си за щети, произтичащи от това, че Румъния е била държана извън Шенген повече от 10 години след първоначалната дата на присъединяване.

Румънският министър на енергетиката Себастиан Бурдуя казва пред FT, че спорът не трябва да се свежда до идеята "вие ни давате Шенген, ние ви даваме газ от Черно море". Той казва, че законът за газа позволява на правителството да се „намеси“ в търговските отношения с частни клиенти в „определени извънредни ситуации“, за които OMV твърди, че не са напълно ясни.

Бурдуджа обаче казва още, че румънците са „изключително разочаровани“ от неприсъединяването към Шенген. Ветото на Виена „изглеждаше като политическо решение... то нямаше нищо общо с готовността на страната ни“.

OMV е отказала да коментира "политическите решения", добавяйкии, че има "надежда", че Румъния скоро ще бъде приета в Шенген.

Компанията тихо лобира пред австрийското правителство да разреши присъединяването на Румъния и България към Шенген. OMV дава работа на около 8000 души в Румъния. Съвместното ѝ предприятие в страната, OMV Petrom, в което е мажоритарен акционер, е най-големият данъкоплатец в Румъния с около 7% от данъчните приходи през 2022 г.

Споровете около газовото законодателство не са единствената причина, поради която изследването на Neptun Deep може да отнеме много години. Докато войната в Черно море се засилва на фона на украинските атаки срещу Крим и Русия, нанасящи удари по Одеса и пристанищата нагоре по река Дунав, строителната фаза, която трябваше да започне следващата година, може да се изправи пред предизвикателства за сигурността. Планираната дата за експлоатация на находището е 2027 г.

Все пак Бурдуджа казва, че Румъния е готова да помогне проектът Neptun Deep да бъде защитен.

„Този газ със сигурност ще укрепи регионалната сигурност“, казва той. „Не става въпрос само за Румъния, а за целия регион, включително Австрия“.

„Това е инвестиция от 4 млрд. евро, която ще намали газовата зависимост на Европа от Русия“, добавя той. „Предполагам, че Русия ще проучи внимателно как се развива тази инвестиция и ако могат да я забавят или спрат, може да опитат това... Румъния ще защити своята територия“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:03 | 06.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Енергетика виж още

Коментари

5
rate up comment 0 rate down comment 1
ssakodes
преди 7 месеца
Искате ли луд секс за 2-3 часа, силна ерекция, дълго време без свършване и увеличаване на размера на пениса?! Сега е възможно и безопасно! Прочетете сами ------ https://mub.me/xalfa
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 5 rate down comment 0
0pk
преди 7 месеца
Браво, и на тях им дойдоха силиците та взеха да заплашват. Само ние останахме послушковците на европа. :]
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
ratten
преди 7 месеца
До: rattenмамалигите?и това ли е цензурирано?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 3
ratten
преди 7 месеца
браво на *** малигитенашите кaпути да ходят да им целуват ръказаради мамалигите ни взеха в ес, сега дано те пак ни изтеглят на буксир в шенгена кухао да почне да взима половин цена за обслужване на румунските шофьори на тирове, нищо, че са от ромски произход повечето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 21 rate down comment 4
melon
преди 7 месеца
Румънците имат държава и кураж. Не съм им голям фен, ама в сравнение с бантустан...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още