IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Румънският премиер: За Европа е нужно Румъния и България да са в Шенген

Румъния може да обмисли да раздели кандидатурата си за безвизовото пространство от тази на България, каза Марчел Чолаку

15:13 | 07.11.23 г. 2
Румънският премиер Марчел Чолаку. Снимка: Bloomberg LP
Румънският премиер Марчел Чолаку. Снимка: Bloomberg LP

Румънският премиер Марчел Чолаку нарече оставането на страната му извън Шенгенското безвизово пространство „дълбока несправедливост“ и допълни, че ще настоява за извънредна среща на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на Европейския съюз (ЕС) и ще обмисли правни стъпки за излизане от безизходицата.

Чолаку посочи конкретно Австрия заради ветото ѝ върху усилията на Румъния да се присъедини към Шенген, което гарантира свободно движение в рамките на ЕС. В интервю за Bloomberg в Букурещ премиерът подчерта солидарността на Румъния със съюзниците от ЕС и НАТО като държава, граничеща с Украйна. Тя помага за преминаването на износа от разкъсваната от война страна.

„Именно Румъния пое голямата част от транзита на украински износ. За Европа е нужно Румъния и България да са в Шенген“, изтъкна Чолаку.

България и Румъния са недоволни заради затрудненията вече над десет години да се присъединят към Шенген, въпреки че и двете страни отдавна отговарят на поставените от блока условия. Граничните проверки нанасят загуби за милиарди евро и означават чакане дни наред за ТИР-овете, превозващи стоки, включително зърно и военни доставки за Украйна, каза Чолаку.

Австрия и Нидерландия блокираха присъединяването на двете страни към Шенген на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на ЕС миналата година. Ветото на нидерландското правителство е съсредоточено върху България.

Чолаку заяви, че е поискал от испанското правителство, което държи ротационното председателство на ЕС, да организира извънредна среща на Съвета по правосъдие и вътрешни работи след изборите в Нидерландия на 22 ноември, когато политическите сметки може да се променят.

Румънският премиер заяви, че Букурещ може също да обмисли да раздели кандидатурата си за Шенген от усилията на България, ако при преговорите стане ясно, че така е по-добре за страната му.

Относно „несправедливото вето“ на Австрия Чолаку заяви, че правителството му обмисля също правни действия пред Съда на ЕС. Той разкритикува правителството във Виена, като заяви, че Австрия е обхваната от противовъздушната система на ЕС като страна, която не е член на НАТО, докато Румъния като член на Алианса допринася за отбраната на региона.

„Много е трудно за мен да приема, че Австрия се възползва от европейската инициатива „Небесен щит“, въпреки че е неутрална страна, а Румъния заделя 2,5% от брутния си вътрешен продукт за отбрана“, изтъкна Чолаку.

Но Австрия не показва признаци за смекчаване на позицията си. Австрийският канцлер Карл Нехамер постави миграцията на първо място в дневния ред преди планираните за по-късно следващата година избори. Неговата десноцентристка Народна партия изостава от крайнодясната Партия на свободата.

„Разширяване на Шенген към момента не е възможно“, каза Нехамер на 24 октомври след среща с българския премиер Николай Денков. „Това не е позиция срещу Румъния или България и искам да подчертая това. Става въпрос за сигурност“, допълни той.

Съюзниците трябва да подкрепят твърдо Украйна 

Румънският премиер коментира също войната в Украйна и заяви, че съюзниците на Украйна трябва да останат твърди в подкрепата си за Киев или рискуват да насърчат популистките сили в Европа чрез победа за Владимир Путин. 

Чолаку каза, че правителството му ще продължи и в бъдеще с "многоизмерната подкрепа" за Украйна, дори когато европейските съюзници показват признаци на умора, особено с конфликта между Израел и "Хамас", който засенчва нашествието на Русия. Конфликтът в Близкия изток вероятно ще бъде разрешен по-скоро от войната в Украйна, прогнозира той. 

"Румъния ще продължи да помага на Украйна независимо от политическата цена", каза Чолаку. "Тази политическа цена е по-маловажна от прецедента, който победа на Русия би създала", допълни Чолаку. 

Румънският премиер посочи нарастващата подкрепа в Европа за крайната десница и за популистки сили, много от които критикуват подкрепата на правителствата за Украйна и недоволстват от прекъснатите връзки с Кремъл. В Германия възходът на крайнодясната "Алтернатива за Германия" е стимулиран отчасти от проруски нагласи. 

"Можете ли да си представите колко подобия на Путин бихме имали сред някои европейски популистки политици?", запита Чолаку. 

Румъния играе ключова роля в усилията за поддържане на икономическата спасителна линия за Киев чрез износ на зърно. Чолаку заяви, че страната му е увеличила капацитета си за транспортиране на украинско зърно до 3 млн. тона на месец спрямо половин милион тона в началото на войната. Румъния ще го увеличи още до 4 млн. тона през идните месеци, допълни премиерът. Той отказа да разкрие подробности за военната помощ, която Румъния предоставя на Украйна. 

Чолаку потвърди отново подкрепата си за присъединяването на Украйна и Молдова към ЕС, но отбеляза трудностите при постигането на единодушие сред лидерите на ЕС по въпроса заради проруските възгледи на унгарския премиер Виктор Орбан и на словашкия премиер Роберт Фицо, който се върна на премиерския пост в страната си миналия месец. 

Румънският премиер посочи по-непосредствени рискове в ЕС с наближаващите избори и възхода на крайната десница в блока с 27 страни членки. 

"Да не забравяме, че следващата година имаме избори за Европейски парламент и ако има повече екстремистки гласове, това ще направи ЕС по-уязвим отвътре", отбеляза Чолаку. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:14 | 07.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 0 rate down comment 3
ggmahlrmqa
преди 6 месеца
Отслабването без диета и гладуване не е мечта - това е реалност.Найпродaваният пpодyкт за отcлабвaне в свeта! Помoгна на мен и съпpyга ми и ще пoмогне на вас, pезyлтатът е видим след няколко дни. Съветвам всички с наднормено тегло да пробват------> http://gg.gg/ketobg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
Импeраторът
преди 6 месеца
И така - пичовете си поръчаха 7 патриота и половината вече са там. Направиха център за обучение на пилоти Ф16 - холандците им пратиха самолети тази седмица и обученията почват. Сключиха договор с хамерикански за производство на ракети за патриоти за европейските нужди. На всеки, който може да мисли му е ясно, че тези сделки осигуряват работа, изискват квалифицирани кадри и носят пари. При нас? Няма такива инвестиции - необразовани шматки плашат, че след три дни като вземат Киев, рашистите са тук
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още