IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ще се премине ли към двустепенно приемане в Шенген?

Защо Румъния се опитва да се отдели от България при присъединяването към Шенген, коментира бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев

13:55 | 10.11.23 г.
Автор - снимка
Редактор

Румъния от много години се опитва да се отдели от България по пътя към Шенген. Тя не лежи върху Балканския маршрут, по който преминават мигранти към Западан Европа. Логично е Румъния да твърди, че не представлява заплаха от гледна точка на миграцията. Този коментар за аргументите, с които северната ни съседна страна даде ясна заявка за отделяне от България по пътя към Шенген, направи пред Bulgaria ON AIR бившият зам.-министър на вътрешните работи Филип Гунев.

Той напомни, че допреди година-две миграцията не беше тема за членството ни в Шенген, а корупцията и организираната престъпност важеше и за двете страни.

Според него аргументите на Австрия да не допуска Румъния и България в Шенген са свързани с миграционната обстановка – пристигането на нерегистрирани мигранти по европейската система, което пречи на страната да ги върне към държавата, която ги е приела. По думите му Австрия отбелязва факта, че явно България залавя нелегалните мигранти.

"Основният проблем на Австрия не е България, това са под 10% от мигрантите, които преминават през Австрия. Приемането на България в Шенген няма да се отрази сериозно на миграционната ситуация в Австрия. Истинските причини са вътрешнополитически, в Австрия антимиграционните настроения са големи. За обикновения гражданин приемането ни може да бъде извъртяно, че ще дойдат още българи и румънци. Това няма да се промени в скоро време, там изборите са чак догодина есента", уточни Гунев защо няма единодушие в европейската страна за влизането на България в Шенген.

Очакванията му са да се премине към двустепенно приемане в Шенген, тъй като по въздух няма опасност за навлизане на нелегални мигранти.

"В момента Шенген практически не работи. Близо 12 страни в последните две седмици са вдигнали граничния контрол. Между България и Австрия всички граници работят. В Европа моментът е труден, за първи път виждаме това разпадане на Шенген по наземните граници", разкри Филип Гунев.

Бившият зам.-министър на вътрешните работи коментира и посещението на Лаура Кьовеши у нас. Той подчерта, че страната ни е важна за европрокуратурата, която може да се докаже в работата си именно в България, тъй като у нас няма доверие в правоприлагащите органи.

"България е страната с най-много сигнали за нередности заради недоверие към институциите. Затова сигналите към ОЛАФ и европейската прокуратура са много. България е добро място да се изявят", смята Филип Гунев.

Защо се увеличават пречките пред влизането на България в Шенген и трябва ли страната ни да бъде по-агресивна в искането си? Защо не успява да заработи европейската прокуратура в нашата страна? Кога Кьовеши ще има офис в България? Защо европейският прокурор не се срещна с Борислав Сарафов?

Гледайте още видеа в сайта на Bulgaria ON AIR.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:55 | 10.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още