IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Денков: България напредва в борбата с корупцията, но още търси своите герои

Промените в законодателството са съгласувани с най-високите европейски стандарти, посочи премиерът на форум с Лаура Кьовеши

10:57 | 09.11.23 г. 1
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Investor Media Group

България прави забележителни промени по отношение на структурите за борбата с корупцията, но все още не е открила своите герои. Това каза премиерът Николай Денков, цитиран от БТА. Той присъства на форума „Антикорупция, демократична устойчивост и икономическа сигурност“ в София, организиран от Центъра за изследване на демокрацията, на който гост е и европейският главен прокурор Лаура Кьовеши. 

Всеки успешен преход има нужда от смели герои, които да изпълнят със съдържание структурите на правосъдието, заяви Денков, като посочи, че системата за правосъдие е един от стълбовете на цивилизацията.

Според премиера България е постигнала напредък по отношение на върховенството на закона и промените в законодателството са съгласувани с най-високите европейски стандарти.

„През последната година, под натиск отвън, с ясното осъзнаване, че повече не може така, България прави забележителни промени по отношение на законите, структурите, които трябва да се борят с корупцията, както и структурите, които трябва да ни направят съвременна и развита европейска държава. Ние все още търсим своите герои, които да поведат тези структури и да кажат: „Повече не може така“, каза той.

Денков подчерта значението на гласуванията, които предстоят в Народното събрание през следващите пет-шест седмици.

„Ако успеем, ще отидем в съвсем друга орбита на европейското си развитие. Правителството ще работи за това“ , каза Денков. 

Изказване направи и Лаура Кьовеши, която акцентира, че борбата с корупцията е свързана с това да се убедят гражданите как тя оказва влияние на техния живот. „Трябва да запретнем ръкави, да се захванем здраво за работа, да спечелим сърцата и разума на хората, те трябва да знаят, че справедливостта е нещо, което могат да усетят“, каза Кьовеши.

По думите ѝ  борбата с корупцията е свързана с превенция и санкции. Кьовеши отбеляза, че корупцията продължава да бъде толерирана в голяма степен навсякъде и няма страна, която да е предпазена.  

Тя коментира и данъчните престъпления и измами, които се считат за нещо не толкова опасно и поради тази причина престъпните групи, занимаващи се с тях, придобиват наистина големи размери в Европа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:57 | 09.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Правосъдие виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
pbonev
преди 5 месеца
Голям смях .. и голям срам. Г-н Денков, съжалявам да го кажа, но мисля, че сте срам за цялата научна общност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още